Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Thea har frisörsiktet inställt

Lärlingen Thea Kristoffersson har velat bli frisör sedan hon var liten och när det var dags att välja till gymnasiet var valet självklart!

Anita Thiderman. Lärare i svenska och engelska och arbetslagledare på Norrköpings lärlingsgymnasium.

Anita Thiderman. Lärare i svenska och engelska och arbetslagledare på Norrköpings lärlingsgymnasium.

Foto: Carolina Nilsson

LÄRLING2018-02-03 12:00

Hon är den enda eleven som just nu läser frisörprogrammet på Norrköpings lärlingsgymnasium. Det betyder att hon läser de teoretiska ämnena tillsammans med elever som går något av de andra nio yrkesprogrammen som skolan erbjuder. För även om mycket fokus ligger på att vara ute på arbetsplatsen, i Theas fall på Frisörhuset på Nya Rådstugugatan, har eleverna även krav på sig att klara de teoretiska delarna.

– Många tror att man väljer lärling för att det ska vara lättare, men nej, det är det inte, det är tuffare!, säger Mia Månsson, som jobbat som frisör i många år men som sadlat om till frisörlärare.

Thea valde att söka till lärling för att hon ville komma ut i arbetslivet. "Inte bara gå i skolan", som hon säger.

– För de som är lite skoltrötta och inte bara vill sitta i skolbänken tror jag att det här är rätt val, säger hon.

Det blir ofta en ny värld som öppnas för en 16-åring som kommer ut på en arbetsplats med (ibland) långa dagar, tider att passa, nya relationer till vuxna, regler som gäller just den arbetsplatsen, kafferaster och socialt umgänge, för att ta några exempel.

Läs mer: Första delen i vår serie om lärlingar: Maysam.

Att matcha ihop rätt person med rätt arbetsplats kan vara lite knepigt, därför är det bra med de tio inledande veckorna på skolan på höstterminen, när yrkeslärarna kan lära känna eleverna, tycker Mia Månsson. Mia Söderwall, delägare i salongen Thea är på, instämmer:

– Vi brukar ta emot elever, men jag vet många salonger som inte gör det. Eleven ska passa in i teamet och jobba åt samma håll, säger hon.

Samtidigt är det brist på frisörer och att ta emot lärlingar och ”forma dem” för den egna arbetsplatsen, kan vara ett bra sätt att säkra personalstyrkan.

– Vi har två tjejer här som gjort sin ferieutbildning här som vi varit med och format, exemplifierar Mia Söderwall.

När Norrköpings lärlingsgymnasium drog igång i höstas var det första gången på 50 år som det startades en kommunal gymnasieskola i Norrköping. Den styrande Kvartetten i stan har länge drivit på att bredda gymnasieverksamheten med en lärlingsutbildning, och nu blev det av. 76 elever i årskurs ett och två läser just nu på något av programmen som erbjuds.

– Det är ett alternativt sätt att lära och utbilda på, säger rektor Mikael Karlsson, som tänker att det behövs:

– Jag tänker att man måste fundera på vad som är bäst att lära sig i skolbänken och vad som är bäst att lära sig ”på riktigt”. Vi generarar arbetskraft till olika branscher!

Gensvaret från företagen att ta emot lärlingar har varit stort och skolan har anställt en person för att jobba för att få in fler företag.

– Det blir ett sätt för dem att säkra arbetskraft. Man kan se det som en lång provanställning, säger Mikael Karlsson.

Anita Thiderman är lärare i svenska och engelska på skolan. På måndagar och fredagar kommer eleverna nämligen till "Kvarnen" i Västgötebacken för att läsa de teoretiska ämnena. Anita ser positivt på blandningen att eleverna är i skolan och ute i verkliga livet.

– Vi har ett demokratiskt uppdrag och ibland tycker jag att eleverna blir väldigt skolinstitutionaliserade. Skolan blir en egen värld där det finns speciella regler och där man bemöter vuxna på ett speciellt sätt. På den här skolan förbereder vi eleverna på hur det är i "den nya världen", säger hon.

En blandning Thea Kristoffersson verkar nöjd med – och målet är glasklart: det är frisör hon vill bli.

– Jag trivs väldigt bra på Frisörhuset! Det är kul att förändra folk och deras hår och se till att de blir nöjda!

Lärlingar

I en serie i tre delar skriver vi om Norrköpings kommuns senaste gymnasieskola: Norrköpings lärlingsgymnasium.

Här är eleverna ute på praktik halva sin skoltid, för att lära sig ett yrke och rustas för framtida yrkesliv!

Det här är andra delen. Den första om Maysam finns att läsa här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!