– Vi går till frysen! säger han och styr vant stegen ut genom lagret och vidare mot långa platsremsor som hänger ned från taket och som skiljer en hyfsad vanlig temperatur mot de 18 minusgraderna innanför.
Här – bland fryst pizza, kött och andra varor som kräver frysgrader – trivs han alltså bäst att vara. Tack och lov kan han klä på sig en tjock overall i vanliga fall när arbetstiden är längre än en fotosession!
Sedan fortsätter vi ut i butiken. Att han valde City Gross är inte svårt att förstå när han förklarar hur han vill att en arbetsplats ska vara:
– Jag gillar inte små butiker! Jag vill ha mycket att göra hela tiden, med många avdelningar där man kan göra olika saker.
Butikschef Niklas Karlsson vidimerar att Marcus hittat rätt:
– Vi jobbar mycket med dagligvaror och då är det mycket att göra hela tiden. Vårt lager omsätts ofta, det som kommer in på dagen ska vara slut på kvällen, säger han.
Innan Marcus fick sin lärlingsplats i butiken fick han, liksom alla elever på Norrköpings lärlingsgymnasium, skriva cv och personligt brev. Sedan blev han kallad på "anställningsintervju" och efter det var det klart.
– Det ska vara lite som det går till på riktigt, säger Anita Thiderman, lärare i svenska och engelska på skolan.
Målet med praktiken är att lärlingarna ska lära sig så pass mycket att de blir anställningsbara. Positivt ur flera synvinklar:
– Vi samarbetar mycket med praktiska utbildningar, för det är jättesvårt att få tag i exempelvis bagare och styckare. Det är bra att eleverna kommer ut och lär sig hur det är på just den här arbetsplatsen. På så sätt kan vi skräddarsy vår egen personal, säger Niklas Karlsson, som tycker att lärlingsgymnasiets koncept med mycket praktik är perfekt:
– De ser vår verksamhet på ett annat sätt när de blir en del av vardagen, i stället för att bara hälsa på i vardagen, som det kan bli när praktikanter kommer en dag i veckan.
Yrkesläraren Anna Thor, som kommer till City Gross och träffar Niklas och Marcus var tredje vecka, instämmer:
– Att arbetsgivaren är med och lär upp eleven, gör ju att eleven blir anställningsbar. Lärlingsgymnasiet är perfekt, det här är framtiden! säger hon och håller fram mixen av att vara ute i arbetslivet och teoretiska studier i skolan.
Läs mer: Del ett i vår serie om lärlingar: Maysam.
Frågan om alla gymnasieprogram, oavsett vilket program man läser, ska ge behörighet till högskolestudier eller inte, har länge varit en het potatis. Den senaste läroplanen från 2011 säger att elever på de yrkesförberedande programmen kan välja till ämnen om man vill läsa in behörigheten.
– Då tappade yrkesprogrammen elever och jag tror att det till största del beror på detta. Men nu har det svängt, framförallt motståndet hos föräldrarna, säger rektor Mikael Karlsson som menar att ”det är viktigare att vara en kvalificerad vvs-montör, än att ha behörighet till högskolan” om man läser ett yrkesförberedande program.
Anita Thiderman fortsätter:
– I Sverige behöver man inte ta beslutet vad man ska ägna sig åt för resten av livet när man bara är 15 år. Det går att läsa in senare!
Läs mer: Del två i vår serie om lärlingar: Thea.
Till hösten räknar skolan med att ta emot ytterligare 100 elever. Under de prova-på-dagar man hade i slutet av januari kom närmare 180 niondeklassare på besök.
– Det är självklart jätteroligt att intresset är så stort. Vi vill växa, men inte för snabbt, säger Mikael Karlsson.
Anita Thiderman lade märke till att eleverna i årskurs ett, som berättade för besökarna om sin utbildning, hade växt mycket under de här första månaderna:
– De sade att de växt med mixen att vara ute i verkligheten och att komma hit till skolan. De var verkligen stolta över sin utbildning. Kul! säger hon.
Till hösten kommer skolan att erbjuda ytterligare två inriktningar, omvårdnad och fordon.
Fotnot: Det här var tredje och sista delen i vår serie om Norrköpings lärlingsgymnasium. De två tidigare finns på folkbladet.se.