Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förskolan het fråga i Norrköping

Om det inte finns några förskollärare på en förskola; är det då fortfarande en förskola? Det var en av de heta frågor som var i luften när Lärarförbundets medlemmar mötte stadens politiker på tisdagskvällen.

Problem. Vesa Saranpää har mycket att tänka på.

Problem. Vesa Saranpää har mycket att tänka på.

Foto: WA

Lärarbrist2017-09-06 10:00

Vesa Saranpää är vice ordförande för Lärarförbundet i Norrköping. Tillsammans med bland andra styrelseledamoten Sara Lindgren och ett femtontal medlemmar från bland annat förskolor, grundskolor och vuxenutbildningar bjöd Saranpää in fullmäktiges partier till diskussion om skolans situation i Norrköping. Politiker från alla partier utom KD och SD hade mött upp till mötet som hölls i aulan på De Geer gymnasiet.

Enligt Lärarförbundet är läget mycket besvärligt ute på många av skolans arbetsplatser nu i höst. Vesa Saranpää och hans kollegor har besökt flera utav skolorna sedan verksamheten dragit igång på allvar efter sommaren.

– Min bild är att strukturen känns något stabilare på F-6 skolorna nu i höst än förra hösten. Däremot är det oroligare och osäkrare på många förskolor och högstadieskolor, sa Vesa Saranpää till Folkbladet.

Enligt kommunens siffror finns det just nu ett trettiotal lediga lärartjänster att söka. Norrköping förefaller heller inte ha någon draghjälp av att universitetets Campus Norrköping har utbildningar för just förskollärare och F-3 lärare.

– Trots att antalet utbildningsplatser är lägre än förra året så har vi nu 50 tomma utbildningsplatser på Förskollärarprogrammet och 20 obesatta platser på F-3 programmet, berättade Sara Lindgren som är styrelseledamot i Lärarförbundets avdelning i Norrköping.

Skolverkets statistik för hela Sverige - som redovisades på mötet - visar att drygt hälften av de 16 500 lärare som anställdes under förra läsåret saknade pedagogisk högskoleexamen. Lärarförbundet konstaterar att "andelen obehöriga ökar."

Enligt den officiella statistiken från bland annat Skolverket och Norrköpings kommun så parkerar sig Norrköping något eller mycket under rikssiffrorna vid de flesta jämförelser. Det gäller till exempel barngruppernas storlek på förskolor och på fritidshem.

– Av de 970 förskollärare som är anställda i Norrköpings kommun är 110 "visstidsanställda" (de saknar legitimation), berättade Sara Lindgren.

Och trenden tycks fortsätta nedåt. Av de uppgifter som redovisades på mötet framkommer att antalet utbildade och legitimerade förskollärare har minskat med 32 stycken mellan maj och september i år.

– Jag har frågat kommunen om det finns någon förskola som helt saknar förskollärare. Det finns det inte. Men på en av förskolorna finns bara en (1) förskollärare och på några andra endast två förskollärare, sa Vesa Saranpää till Folkbladet.

– Förskolan har läroplan precis som övriga skolor och en mängd "ska-uppgifter" som endast förskollärare kan göra. Så trycket är mycket hårt på förskollärarna, fyllde Sara Lindgren i.

Diskussionen med politikerna var upplagd så att politiker från ett eller två partier satt vid ett bord medan grupper av Lärarförbundets medlemmar gick runt mellan borden och diskuterade ungefär tjugo minuter med varje parti.

Folkbladet satt med en stund vid Moderaternas bord där kommunalråden Ingrid Cassel och Sophia Jarl bland annat diskuterade löneläget för lärare i Norrköping. Enligt Lärarförbundet tjänar en lärare i Linköping ungefär 3-4000 kronor mer än en Norrköpingskollega efter 20 års arbete.

Vid Socialdemokraternas bord var anställningskontrakten för vuxenutbildningens vård- och omsorgslärare en het potatis för kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och det skolansvariga kommunalrådet Olle Johansson.

Diskussionerna vid borden var intensiv och engagerad. Flera namnkunniga politiker som till exempel Mona Olsson (V), Mia Sköld (MP) och Fredrik Franzén (L) lyssnade och pratade med Lärarförbundets medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!