Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Torkan tär på lantbruket

Det är torrt och ännu dröjer regnet enligt prognoserna. Än är det inte "någon ko på isen" för länets lantbrukare enligt Peter Borring på LRF Östergötland men fortsätter det kan vissa grödor drabbas av torkskador.

Det är ganska så torrt i markerna, en veckas fortsatt torka kan leda till torkskador på vissa av lantbrukarnas grödor.

Det är ganska så torrt i markerna, en veckas fortsatt torka kan leda till torkskador på vissa av lantbrukarnas grödor.

Foto: Anders Wiklund

LANTBRUK2018-05-29 14:00

Solen har lyst under egentligen hela maj och frånvaron av regn under denna tid har lett till att det är ordentligt torrt i marker och skog. Ett tecken på detta är att Länsstyrelsen Östergötland i förra veckan införde ett totalt eldningsförbud i hela länet.

Den torra våren har naturligtvis också konsekvenser för bönderna i landet och i Östergötland även om det ännu inte blivit kris – detta beroende på det myckna regnandet förra hösten och tidig vår.

– Det är naturligtvis olika på olika håll men i och med snön i mars och att det regnade en hel del i april så fanns det mer fukt i marken från början, berättar Peter Borring, ordförande i LRF Östergötland.

– Det är egentligen först den här veckan vi ser torkeffekter på framförallt vall och gräsodling så det är ingen ko på isen ännu; om däremot torkan fortsätter en vecka till kommer vi nog att få en del torkskador på ettåriga grödor.

Men hur denna torrperiod slår har också med jordens beskaffenhet att göra.

– Det beror på hur mycket lera det är i marken eftersom det bevarar fukten i marken bättre, generellt sett har vi mycket lerjordar i Norrköpings- och Vikbolandstrakten medan till exempel Gotland har mer av sandjord och där börjar man lida nu medan det är bättre i Östergötland, säger Peter Borring som vill framhålla att det naturligtvis kan finnas enskilda bönder som kan drabbas även här.

– Om man till exempel odlar foder till egna djur och torkan ställt till det kan det ju bli besvärligt och man blir tvungen att köpa in foder. Men totalt sett ser vi inte stora ekonomiska skador hittills.

Det har också att göra med vilka grödor man odlar och om man har egen bevattning på plats.

– Man kan säga att de som till exempel odlar potatis där det ofta handlar om mer sandig jord tagit höjd för bevattningsåtgärder, när det handlar om odling av gräs och spannmål är det inte ekonomi i att göra bevattningsåtgärder. Men det är klart, om klimatet ändras och det blir längre torrperioder generellt kommer det kanske att krävas även där, bedömer Peter Borring.

Den här situationen med liten nederbörd är heller inte unik för Sverige, hela Östersjöregionen dras med ett liknande väderläge liksom Danmark där maj månad ser ut att bli den varmaste på 130 år. Dessutom råder torka även i Ryssland och Brasilien vilket lett till en prishöjning av spannmålspriserna på världsmarknaderna.

Väderprognos

SMHI: senaste prognos (klockan 10:40 måndag 28 maj)

Värmen peakar på tisdagen med 28 grader.

Därefter blir det några dagar med temperaturer strax över 20 grader innan värmen går upp till 25 grader på söndag.

Under dessa dagar är det dock noll procents risk/chans för regn.

Inte förrän om cirka en vecka, måndagen den 4 juni, prognostiseras 3,2 millimeters nederbörd.

SMHI tillägger att prognosen för veckoslutet fortfarande är lite osäker, möjligen är regnområden på väg över norra Skandinavien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!