Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östergötland bra på solel

Östergötland är ett av Sveriges främsta solelslän. ”Det är fler och fler som satsar på solel”, säger Ranko Simic vid länsstyrelsen.

Det finns företag i Norrköping som satsat på solcellspaneler. Ett av dem är Specialverktyg.

Det finns företag i Norrköping som satsat på solcellspaneler. Ett av dem är Specialverktyg.

Foto: Calle Slättengren

LÄNSSTYRELSEN2018-04-29 15:00

Östergötland har placerat sig på topp fem-listan i landet när det gäller total installerad solcellseffekt, effekt per invånare samt antal byggda solcellsanläggningar.

Med totalt 1 146 anläggningar ökade antalet anläggningar i länet med 46 procent under 2017 och genererar nu en total installerad effekt på 19,83 megawatt.

Det gör att länet är det fjärde mest framstående solelslänet i landet.

– Just nu är vi mitt i en förändringens tid när det gäller solel och förändringen går snabbt. Det är fler och fler som satsar på solel, det är både företag och privatpersoner som är med på denna resa, säger Ranko Simic, projektledare på länsstyrelsen i Östergötland.

I projektet Framtidens solel i Östra Mellansverige har länsstyrelsen jobbat med att få små och medelstora företag att investera i solenergi.

Att insatserna riktats mot de mindre företagen förklarar Ranko Simic med att där är utsikterna för att det här ska bli lönsamt och viktigt för verksamheten störst.

Solcellsanläggningarna placeras på takytan.

– Det som gör att Östergötland är bra på det här, är att man har varit tidigt ute, säger Ranko Simic.

Han talar om en ringar på vattnet-effekt, att fler får upp ögonen för solenergi när de ser grannar eller konkurrenter satsa på solel.

Samarbetet med energirådgivarna i kommunerna har också fungerat väldigt väl, säger han.

Linköping är enligt Ranko Simic bäst i landet.

Det finns ett statligt stöd att söka hos länsstyrelsen för installation av solceller.

– Det är både privatpersoner och företag som kan få solcellsstödet. Det är 30 procent av investeringskostnaden, säger Ranko Simic.

Kommunerna, så också Norrköping, har solkartor på sina hemsidor, där man som fastighetsägare kan få information om hur stor potential att producera solel takytan på den egna fastigheten har.

– Linköping har haft många solcellsinstallationer nu i några år, men min magkänsla är nog att Norrköping håller på att komma i fatt, säger Per Sjöström, energirådgivare vid Norrköpings kommun.

Bostadsrättsföreningar i Norrköping och ägare till jordbruksfastigheter, där det finns stora tak, finns bland de som satsar på solel.

– Man måste ha tak för det här. Minst 40 kvadratmeter, är rekommendationen.

Det finns fler exempel på solsatsningar i Norrköping, på tak till lager, företag och nya bostadsbyggen som är på gång.

Fakta

Östergötland har placerar sig på topp fem-listan i landet när det gäller total installerad solcellseffekt, effekt per invånare samt antal byggda solcellsanläggningar.

Med totalt 1 146 anläggningar ökade antalet anläggningar i länet med 46 procent under 2017 och genererar nu en total installerad effekt på 19,83 megawatt.

Det gör att länet är det fjärde mest framstående solelslänet i landet.

Projektet Framtidens solel i Östra Mellansverige riktar sig till mindre företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om