Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sångsvanarna förstör grödorna på Gregers gård

Sångsvanar har blivit ett problem för lantbrukaren Greger Arvidsson. "Det blir stora och dyrbara skador av svanarnas framfart", säger Anders Hedström, besiktningsman på länsstyrelsen.

Anders Hedström, besiktningsman på Länsstyrelsen i Östergötland (till höger) inspekterar rapsgärdet tillsammans med markägaren Greger Arvidsson.

Anders Hedström, besiktningsman på Länsstyrelsen i Östergötland (till höger) inspekterar rapsgärdet tillsammans med markägaren Greger Arvidsson.

Foto: Mikael Grip

Lämneå2021-05-07 09:15

Greger Arvidsson, ägare till Lämneå Gård, fick den 17 mars tillstånd till skyddsjakt på tio sångsvanar av Länsstyrelsen i Östergötland. 

– Det har kommit fler och fler svanar, förut var det mer gäss. Svanarna gillar raps och äter upp en del av mina grödor, de äter både knoppar och gröna blad. Jag har försökt med skrämskott, men de kommer tillbaka, säger Greger Arvidsson när vi träffas på hans ägor i direkt närhet av Ljusfallshammar.

undefined
Anders Hedström, besiktningsman på Länsstyrelsen i Östergötland (till höger) inspekterar rapsgärdet tillsammans med markägaren Greger Arvidsson.

På plats är också Anders Hedström från länsstyrelsen.

– Problemet med mängden sångsvanar som förstör grödor har ökat de senaste åren. Bara i år har vi godkänt tio fall av skyddsjakt i Östergötland, i huvudsak i Valdemarsvik, Ringarum och på Vikbolandet, berättar han.

När det gäller just sångsvanar är markägaren berättigad till ersättning av länsstyrelsen när grödor blir förstörda.

– Ja, men då ska markägaren också ha försökt få bort dem med skadeförebyggande åtgärder. Till exempel fågelskrämmor. Förut kunde markägaren skjuta fyrverkerier för att skrämma svanarna och det gav bra effekt. Men den möjligheten är borttagen, förklarar Anders Hedström.

undefined
"Målet är inte att utrota sångsvanarna, utan att skrämma dem", säger Greger Arvidsson.

 Greger Arvidsson ser svanarna på rapsgärdet från sitt boningshus.

– De är där hela dagarna och ibland är det säkert minst 100 svanar samtidigt, säger han.

Vi går ut på gärdet för att Anders Hedström ska inspektera skadorna. När vi närmar oss flyger svanarna iväg. 

– Mitt intryck är att skyddsjakt på sångsvanar fungerar bra. Kommer en örn och äter kadavret efter en död svan, så verkar det avskräckande för de andra, menar Hedström.

undefined
Sångsvanarna trivs på Greger Arvidssons rapsgärde. Det som är mindre bra är att svanarna förstör grödorna.

Tillståndet som gavs av länsstyrelsen till Greger Arvidsson om skyddsjakt på de fridlysta sångsvanarna överklagades av tre privatpersoner. Förvaltningsrätten i Linköping har i alla tre fallen beslutat att avvisa de överklaganden som gjorts.

– Skyddsjakt är sista alternativet. Men skadorna på ett sådant här gärde kan hamna på ett sexsiffrigt belopp. Här kommer jag att göra en slutbesiktning i samband med skörd, men det är ingen tvekan om att det finns skador relaterat till svanarna, poängterar Anders Hedström.

undefined
Anders Hedström jämför en växtplanta med avbiten knopp och en med hel knopp.

Greger Arvidsson hann skjuta tre svanar innan de överklaganden som lämnades in gjorde att vidare skjutning stoppades.

– Jag förstår att vissa personer blir upprörda när en fridlyst fågel skjuts ihjäl. Men de ser inte hela bilden. Målet är inte att utrota dem, utan att skrämmas, säger han.

Karta: Lämneå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!