Åk genom Finspång på riksväg 51 mot Örebro. Först kommer du till Sonstorp, sedan Hällestad och någon mil senare Ljusfallshammar. Kör någon kilometer till, sväng vänster mot Lämneå. Kör förbi några bondgårdar och efter tre kilometers färd på landsbygden, är du framme vid Lämneå bruk. Kanske inte en plats där man förväntar sig att hitta en högteknologisk industri.
– Vårt geografiska läge och kravet på pendling är något som tyvärr avskräcker många arbetssökande, säger Johanna Törnfeldt, HR-chef på Lämneå bruk.
Företagets vd och ägare Jonas Hagstedt vänder på resonemanget.
– Tänk att flytta ut hit till landet. Här finns fortfarande billiga hus att köpa, eller om man vill bygga nytt. Det finns också bra skola och barnomsorg härute och fina karriärmöjligheter hos oss, säger han med ett leende.
Lämneå bruk designar, tillverkar och säljer tråddragningsmaskiner (se faktarutan) som till största delen går på export till Asien, USA och Europa. Omsättningen och personalstyrkan har ökat drastiskt de senaste åren. För tre år sedan hade företaget 60 personer anställda, för ett år sedan cirka 100 och nu 132 personer.
– Vi skulle behöva anställa cirka 30 personer till inom en snar framtid. Vår största utmaning är att hitta personer med rätt kompetens. Det är därför extra viktigt att behålla den personal vi har. Det gäller alla yrkesgrupper som till exempel konstruktörer, inköpare och montörer, förklarar Johanna Törnfeldt.
Några av de anställda bor i närområdet, men de flesta pendlar från Finspång.
– Vår personal bor även i Hällestad, Sonstorp, Grytgöl och Tjällmo. Vi har också personal som bor i Norrköping, Motala och Linköping, säger Johanna Törnfeldt, som själv pendlar från Norrköping, vilket tar två timmar om dagen.
– För min del är det helt klart värt det för att få vara med om det här företagets häftiga resa, säger hon.
För att bli ännu mer attraktivt på arbetsmarknaden byggs just nu nya omklädningsrum, ny matsal och en ny kontorsdel på området. En montagehall ska byggas ut med 40 meter, så den blir 120 meter lång istället för 80 meter.
– Vi bygger en ny parkeringsplats, eftersom den gamla inte räcker till när vi ökat personalen så pass mycket på kort tid. Fler omklädningsrum och ny matsal är också ett måste när vi hela tiden blir fler som arbetar här, berättar Jesper Hilmersson, nyanställd HR-generalist.
– Ytterligare en montagehall är på gång som blir 20 meter gånger 80 meter. Vi kommer också anlägga en stor plan att ställa maskiner på, fyller Jonas Hagstedt i.
Totalt sett handlar det om investeringar för 30 miljoner kronor.
– Det är största investeringarna vi gjort i företagets historia. Allt beräknas stå klart 2025, säger Jonas Hagstedt.
Lämneå bruk har order för de närmaste 16 månaderna. Företagets omsättning ökade med 66 miljoner kronor mellan 2021 och 2022. Från 159 miljoner till 225 miljoner.
– Vi har brutet räkenskapsår, så sista juni är nästa bokslut klart och omsättningen beräknas landa på 300 miljoner kronor, berättar Jonas Hagstedt.
En rejäl ökning igen och nästan en fördubbling på två år.
– Just nu har vi en orderstock värd 430 miljoner kronor. Det är skillnad mot för tio år sedan, när vi var nöjda med 40 miljoner. Vi tjänar inte så mycket pengar nu, eftersom vi investerar mycket både i lokaler och personal. Det är något vi måste göra för att klara av det vi vill göra framåt. Som det är nu tvingas vi tacka nej till order på grund av att vi inte hinner med. Det känns förstås inte jättebra, sammanfattar Jonas Hagstedt.
Har inte ni också drabbats av brist på komponenter som andra industriföretag?
– Inte så hårt som många andra företag. Till exempel köpte vi ett lager med elkomponenter i tid för sju miljoner kronor som har hjälpt oss mycket.
Finns det något mer ni kan göra för att bli ännu mer attraktiva på arbetsmarknaden?
– Alla medarbetare får vara med och påverka hela processen, från design till färdig produkt. Det är något som överraskar nästan alla som kommer till oss, att vi som industriföretag på landsbygden kan vara så i framkant och så öppna för att testa nytt. Sedan har vi flextid som är uppskattat, en del väljer att starta sin arbetsdag halv fyra på morgonen och en del nio, säger Johanna Törnfeldt.