I söndags eftermiddag började det brinna vid Getsjön, vid Lämmetorp utanför Finspång. Helikoptrar fick vattenbomba i området och under tisdagen pågick markägarnas eftersläckningsarbete för fullt.
– Vi hörde tre explosioner inom loppet av en timme i söndags. Explosionerna hördes under kraftledningarna och det var där branden startade. Det har hänt flera gånger att bränder startar under kraftledningarna, säger Per Andersson.
– Det var femte gången totalt det sker för min del. Varje gång har jag tänkt att nu säljer jag marken, säger skogsägaren Jens Nylund.
Per Andersson betonar att ansvaret ligger hos Svenska kraftnät. Svenska elnätet – stamnätet – ägs av staten genom statliga bolaget Svenska kraftnät.
– Kraftledningarna i området har sjunkit flera meter på grund av värmen och jordledningar borde grävas ner i marken. Jag har pratat med Svenska kraftnät som har erkänt att det är deras ledningar och deras ansvar, säger Per.
Vid senaste branden förstördes omkring sex hektar skog på Jens mark och ungefär ett par hektar på Pers skogsområde.
– Elnätet är underdimensionerat och maxbelastat i hela Sverige. När ungskog på 25 år brinner är det 25 års tillväxt som förstörs, säger Jens.
– Jag har ställt ersättningskrav till Svenska kraftnät, som har konstaterat att det smällt i kraftledningarna. Vi måste få någon kompensation, anser Per.
Under tisdagen var det full aktivitet vid eftersläckningsarbetet i Lämmetorpskogarna.
– Vi räknar med att hålla på i flera dagar till. Vi var igång med fyra man under natten till tisdagen, säger Per.
– Vi var tre personer plus räddningstjänsten, som höll på för fullt från i söndags till måndagskvällen. Man vet aldrig var det kan blossa upp igen, säger Jens.
De blir inte förvånade om det inträffar nya bränder under sommarmånaderna.
– Det kostar massa pengar för oss. Först ska förstörda området markberedas, sedan ska det rensas bort och återplanteras, säger Per Andersson.
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk, som förvaltar svenska statens stamnät för elkraft och är systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige. Dessutom är Svenska kraftnät landets elberedskapsmyndighet.
Stämmer det att flera skogsbränder startat under kraftledningar i området vid Lämmetorp?
– Det är mycket möjligt att det har brunnit tidigare under eller intill ledningen. Men vi har inte fått avbrott eller andra felfall på ledningen på grund av brand. Det utesluter dock inte att det har brunnit, men att det inte har orsakat skada på ledningen och därmed kommit till vår kännedom, säger Patrik Svensson, pressansvarig, Svenska kraftnät.
Kan det bero på att kraftledningar sjunkit/töjt sig flera meter på grund av värmen och att jordledningar inte grävts ner i marken? Skogsägarna säger att de har pratat med Svenska kraftnät som har erkänt att det är era ledningar och ert ansvar, stämmer det?
– Den aktuella ledningen är Svenska kraftnäts, det stämmer. Men vad orsaken eller orsakerna är till branden får vi återkomma till efter att vi undersökt det. Vi har personal på plats som undersöker läget och vad som kan ha orsakat bränderna.
Är inte det i så fall en fara för allmänheten? Enligt skogsägarna hördes tre explosioner i området i söndags i samband med att branden startade?
– Det stämmer att ledningen har löst ut tre gånger. Vår preliminära hypotes är att eventuella explosioner är åsknedslag. Ledningarna i sig kan inte låta som explosioner, säger Patrik.
Jens Nylund tror inte på förklaringen om åsknedslag.
– Det är helt uteslutet. Jag har appen "Blixtvakt", där det går att se klockslag, koordinater och vilken kraft det är, inom fem mils radie via SMHI, den gav inget utslag i söndags, säger Jens Nylund.
Markägarna vill att ni ska stå för kompensation till dem, tänker ni betala ut någon ersättning?
– Jag misstänker att frågan handlar om att skog har brunnit ned. Huvudprincipen är att innehavaren av elektriska anläggningar har ett strikt ansvar, alltså är skadeståndsskyldig, om anläggningen är orsak till skadan.
Enligt skogsägarna är elnätet underdimensionerat och maxbelastat i hela Sverige, stämmer det?
– Vid höga temperaturer påverkas överföringskapaciteterna i ledningarna negativt, det vill säga elöverföringsförmågan i ledningarna försämras. Det är något vi tar hänsyn till när vi sätter våra kapaciteter för att undvika att ledningarna belastas för hårt. Så svaret är nej, säger Patrik Svensson.