Spången över ån i kyrkparken vid S:t Laurentii kyrka som leder över mot Munkbrogatan är ganska välkänd för många – inte minst genom Madickenfilmerna (från slutet av 1970-talet) som till delar spelades in i Söderköping. Den lilla bron figurerar i ett antal scener och passar väl in i den pittoreska 1910-tals-stämning som finns filmerna samt förstås i böckerna.

Men bron är sliten och nästa vecka (37) ska arbeten med att byta ut bron påbörjas. 

– Vi har gjort en besiktning av alla broar över ån och då har vi sett att den här har stora brister så hela bron behöver bytas ut, berättar Johanna Grander, projektledare på serviceförvaltningen.

Artikelbild

– Det handlar om den bärande konstruktionen, balkar, räcken och själva fundamentet.

Förutom det faktum att slitaget är omfattande på kyrkspången finns ännu en orsak till bytet.

– Sedan jag började här 2012 har vi fått in flera skrivningar årligen om att göra bron tillgängligare för exempelvis barnvagnar eller för rullstolsburna. Nu är det ju trappsteg som leder upp till spången på båda sidorna som gör det svårt för många, säger Johanna Grander.

– Den nya bron kommer att sänkas ungefär 30 centimeter så från kyrksidan får vi bort trappstegen på det sättet genom att justera upp marken. På andra sidan blir det som en ramp upp men vår tanke är ju att det inte ska upplevas som en ramp utan man ska höja upp marken så att den ansluter till bron.

Markarbeten börjar alltså nästa vecka (måndag 9 september) då också den gamla bron ska tas bort. 

– Enligt planeringen ska den nya bron vara på plats runt vecka 43, alltså i skiftet mellan oktober och november, berättar Johanna Grander som tillägger att det finns en osäkerhet i och med att man inte riktigt bestämt sig för om man ska ha en granitstödmur, det kan påverka när det hela är klart.

– Men i vilket fall ska den stå färdig till vintern.

Hon berättar att ju mer hon studerat denna välkända och omtyckta bro, ju mer känner hon för den.

– Ja, jag tycker bättre och bättre om den. Den är sinnrikt konstruerad med sina bärande balkar som gör att bron ser lite lättare och luftigare ut – inte så massiv – och det har jag inte förstått förut förrän jag tittat närmare på den, den är elegant kan man säga.

Under arbetets gång kommer flanörer att få ta andra övergångar över ån – lämpligen via Munkbron eller vid Storgatan.