Det var första gången som de båda nomineringsgrupperna deltog i valet till kyrkofullmäktige i Norrköpings pastorat. Totalt ställde Visk upp med fem namn på listan, medan Borgerligt Alternativ hade elva. Och medan Borgerligt Alternativ backade på riksplanet i valet till kyrkomötet från 12,58 till 8,83 procent, fick gruppen 10,26 procent av rösterna här. Det betyder fem mandat.
– Det gick bra för oss! Vi gick ut ganska förutsättningslöst. Jag har varit aktiv inom kyrkan i 20-25 år i Norrköping, främst i Sankt Olai församling och har suttit i kyrkomötet i tre perioder och i stiftet, säger Christina Blomqvist, ordförande Borgerligt alternativ i Norrköping.
Kommer du sitta kvar i kyrkomötet?
– Det verkar inte så, vi backade ju i kyrkomötet, säger hon.
Vad tror du att det beror på?
– Vi gjorde ett bra val här i Norrköping, men det gick inte lika bra i stiftet helt enkelt.
Så ni har mer intresse bland Norrköpingborna lokalt, kan man säga?
– Vi har jobbat bra och gjort ett bra valarbete. Jag är ganska välkänd inom kyrkan och då är det kanske inte så konstigt att man får ett förtroende. Man vet jag vad jag står för, säger Christina Blomqvist.
Kan du beskriva vad du står för?
– I första hand att krematoriet ska finnas kvar i Norrköping. Sedan är själva grunden för hela kyrkan församlingarna och deras verksamheter och det är viktigt att beslut tas så nära dem som möjligt. Vi ska vårda vårt gamla arv, vi har exempelvis mycket gamla textilier och det gäller att vi har förstånd och vi vårdar dessa på rätt sätt.
Hur kommer det att märkas att ni kommit in i fullmäktige?
– Det är svårt att säga. Alla vill ha en öppen kyrka! Det är nyanser som skiljer. Det handlar kanske egentligen mest om kompetensen hos kandidaterna man har, säger Christina Blomqvist.
Visk å sin sida gick framåt i valet till kyrkomötet, och landade på 3,5 procent. Det är en uppgång med nästan en procent jämfört med valet 2013. I Norrköping blev siffrorna ännu bättre – här knep gruppen 6,26 procent av rösterna vilket ger tre mandat.
– Jag är inte förvånad. Vi har vänt vänsterns folk! Jag hör att folk återvänder till kyrkan som man valde att lämna i sin röda ungdom. Människor döper sig och engagerar sig i församlingarnas verksamheter, säger Mona Olsson, etta på Visks lista.
Varför återvänder de då, tror du?
– Jag vet inte, men vi vänsterkristna, vår värdegrund ligger nära bibelns budskap att stå på den utsattas sida. Oavsett var man kommer ifrån.
Tror du att de senaste årens flyktingströmmar kan ha fått människor att tänka om?
– Jo visst kan det vara så. Kyrkan har gjort ett fantastiskt integrationsarbete med språkcaféer, diakoni och integration. Det här arbetet har alla sett – och det lockar vänstersympatisörer. Vi har fått nya medlemmar till Visk som sökt sig till oss, senast på valdagen! Det här med tro har man börjat tala mer öppet om i vänsterkretsar. För tio år sedan var det inte riktigt rumsrent att säga att man var kristen. Men nu har många kommit ut som kristna! säger Mona Olsson.
Och ni lockar fler Norrköpingsbor lokalt än nationellt. Vad tror du det beror på?
– Det är jätteglädjande! Det kan dels vara nyhetens behag – vi har ju inte funnits i Linköpings stift tidigare. Å andra sidan har det funnits ett sug efter att vi skulle finnas. Vi ville dock inte sno från S utan ta väljarna på sofflocket, vilket vi också gjorde.
Hur kommer det märkas att Visk sitter i fullmäktige?
– Vi kommer lägga förslag som vi tror är viktiga för alla Norrköpingsbor, och inte bara för medlemmar i Svenska kyrkan. De progressiva krafterna har ökat sitt inflytande i Norrköping i och med att Visk och S finns. Det är jag glad för, vi ligger helt rätt i tiden! Vi ska exempelvis jobba hårt för att diakonin ska få ett större utrymme, säger Mona Olsson.