Festen före fastan har börjat

Fastan som varar fram till påska börjar på onsdag. Det är en tid för återhållsamhet och eftertänksamhet – men den föregås av tre dagars fest med karnevaler och semlor.

Semlan på fettisdagen äter man för att förbereda sig inför den 40 dagar långa fastan fram till påsk enligt kristen tradition.

Semlan på fettisdagen äter man för att förbereda sig inför den 40 dagar långa fastan fram till påsk enligt kristen tradition.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Kyrkan2018-02-13 08:12

Färgglada karnevaler fyller gatorna i Rio och på flera håll i världen uppmärksammas fastlagen – de tre dagarna före fastan – med stora fester. I Sverige uppmärksammas fastlagen på bredast front under den sista dagen: Med semla på fettisdagen.

– Ordet fastlag betyder att man säger farväl till köttet, säger Göran Bohman, präst i Svenska kyrkan och tillförordnad kaplan för ärkebiskopen.

Sedan inleds den 40-dagar långa fastan på askonsdagen. I svensk tradition är det olika vad man avstår från under den här perioden. Det kan handla om att man avstår från godis, kött eller alkohol.

– Syften med fastetiden är att stanna upp och tänka efter vilken värld vi lever i och temat för många bibeltexter är kampen mot ondskan och våga se det svåra under den här tiden, säger Göran Bohman.

Man kan även avstå från andra saker än mat, som sociala medier eller att köpa saker.

– Det är en symbolik i att man låter inte bara livet rulla på utan man får tid att stanna upp och fundera, säger Bohman.

Symboliken avspeglas i kyrkorummet där man stänger altarskåpen för att dölja bilderna och man släpper in mindre ljus i kyrkorummet. Prästen bär blå eller lila som är fastans färger. Bibeltexterna handlar mycket om Jesus vandring mot korset på långfredagen, lidandets väg.

– Det är viktigt att våga stanna upp och låta livet komma ifatt oss. Det händer ju saker i livet som gör att livet förändras och det kan man behöva reflektera över.

Även andras lidande uppmärksammas och både Svenska kyrkan och andra organisationer håller insamlingar för att skänka pengar till nödlidande i världen, enligt Göran Bohman.

Fastan bryts på påskdagen. Då öppnas dörrarna till altarskåpen och ljuset släpps in i kyrkorummet igen.

– Det hjälper mig att leva i ett kyrkoår där man får se både allvaret och glädjen. Det är viktigt för mig, för det speglar olika perioder i livet, säger Göran Bohman. (TT)

Fasta och fastlag

En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel tv-tittande, godis, alkohol, kött, Facebook eller något annat.

Årets största fasta i kristendomen är tiden före påsk. Den börjar 40 dagar före påsk och avslutas på påskafton. På söndagarna bryts fastan. Det är fortfarande fastetid men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan.

Under fastetiden före påsk tänker kristna på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

Påsken firas den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Därför infaller påsken och fastan på olika datum varje år.

2018 börjar fastetiden den 14 februari och avslutas med påskafton den 31 mars.

Fastlagen är tre festdagar som infaller före fastan. Fastlagen börjar med fastlagssöndag och avslutas med fettisdagen. 2018 infaller fastlagssöndagen den 11 februari och fettisdagen den 13 februari.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om