Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pilgrimer i protest mot klimathunger

De startade i Uppsala. Målet är klimatkonferensen i Paris. I tisdags kväll kom pilgrimerna till Kvarsebo.

Pilgrimer mot Paris. På tisdagskvällen ratade pilgrimerna på Christinagården i Kvarsebo.

Pilgrimer mot Paris. På tisdagskvällen ratade pilgrimerna på Christinagården i Kvarsebo.

Foto: Kjell Granrot

Kvarsebo2015-07-29 09:00

Pilgrimsvandringen för "rättvisa, ambitiösa och kraftfulla klimatåtgärder" är ett gemensamt initiativ mellan Svenska Kyrkan och flera andra kyrkor. Kjell Granrot som är samordnare i Kolmårdens församling berättar att kyrkorna vill visa att det finns ett folkligt tryck för en "kraftfull klimatpolitik."

– Pilgrimsvandringen är ett slags stafett där människor ansluter för att gå vissa någon eller några dagar. Under sin färd samlar pilgrimerna in namn för de "uppmaningar" som är uppställda. Väl framme i Paris kommer namnlistorna att lämnas till den svenska delegationen i klimatförhandlingarna, säger Kjell Granrot till Folkbladet.

Kyrkans fokus är att "klimatförändringarna orsakar hunger" eftersom det är de "fattigaste och mest utsatta som drabbas hårdast", skriver arrangörerna på de namninsamlingsblad som pilgrimerna bär med sig.

På bladen finns ett antal uppmaningar som riktar sig till världens ledare. Enligt kyrkorna är den viktigaste uppmaningen att de beslut som fattas på klimatmötet i Paris ska vara "tillräckliga för att hejda klimatförändringarna och hålla den globala uppvärmningen tydligt under 2 grader."

När det gäller den svenska klimatpolitiken uppmanas politikerna att se till så att "Sveriges andel av den internationella klimatfinansieringen uppgår till minst 2,7 miljarder kronor för 2016 och når minst 4,2 miljarder kronor årligen 2020 – med pengar som inte tas från det ordinarie biståndet. Sveriges utsläppsminskningar uppgår till minst 55 procent 2030 och till minst 95 procent 2050."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om