Jubel i Kvarsebo efter Skolverkets klartecken till friskola
Skolverket sa ja! Så igår var det jubel i ordenshuset i Kvarsebo. Som blir skolhus, när nya fristående Kvarseboskolan startar till hösten. - Otroligt skönt, i dag är det glädjetårar, säger ordföranden Marguerite Gideland.
Såklart att glädjen stod högt i tak en sådan här dag, när medlemmarna i Föreningen Kvarseboskolan samlades i Ordenshuset. Den blivande skolan! FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Skolverket har gett oss rätt i allt, nu känner vi att vi verkligen hade rätt gentemot kommunen, säger Marguerite Gideland.
Gick i skolan där
Hon har bott nästan hela sitt liv i Kvarsebo, gick själv en gång i det som fram till i våras var Kvarseboskolan mitt inne i samhället. Om lokalerna där har föreningen resonerat med Norrköpings kommun men inte lyckats komma överens.
Så nu köper föreningen i stället det gamla IOGT-NTO-huset, 2 km utanför samhället längs vägen mot Jönåker (och faktiskt med en ännu äldre skola, Junkerstorp, i ett stort rött trähus på andra sidan vägen).
Här i ordenshuset finns just de lokaler, som undervisningen behöver. Med lekutrymmen runt skolan, där närmaste markägaren också upplåtit sina ängar för barnen.
Där träffar vi en överdådigt glad skara Kvarsebobor. Och vilken dag att fira detta är, skolan för ju med sig så mycket annat. Nu kan barnfamiljer flytta hit igen och nu kanske man kan klara affären också, den som lades ner för något år sedan.
- Envisheten har segrat! utropar en i den upplivade skaran.
- Det är så man skulle kunna tacka Li Teske och tjänstemännen i Rådhuset! säger en annan. Tänk så mycket de gjort för att svetsa samman bygden, aldrig har vi haft sådan här sammanhållning förr i Kvarsebo...
Hjälpte inte
Kvarsebo, drygt 45 km från Norrköpings tätort, har ca 420 invånare. Det var i april i fjol som barn- och ungdomsnämnden lade ner skolorna i Kvarsebo och Simonstorp, efter en process på någon månad där båda bygderna kämpade emot.
Argument om att det här handlade inte bara om två skolor, utan om hela bygder och deras fortlevnad, bet inte på majoriteten av socialdemokrater och vänsterpartister. Beslutet togs också trots att det var bekant, att båda i så fall skulle ansöka om friskola.
Rena farsen
Föreningen beklagar, att det inte gick att komma överens med Norrköpings kommun.
- När vi var i Rådhuset och talade med tjänstemännen var det rena farsen. De hade redan bestämt sig, säger Peter Harison.
- Men de hade ju kunnat räkna ut, att det skulle bli så här. Hade de velat lyssna till oss hade vi säkert kunnat resonera oss fram till en lösning.
Han ser optimistiskt på skolans framtid och tror på 60 elever framöver. Men, säger han också, det räcker faktiskt med 20 till hösten för att det ska gå ihop.
Över gränsen
Kvarseboskolan ska samarbeta med Ålbergaskolan, en mil bort på andra sidan Sörmlandsgränsen. Därifrån får man skolmaten, och där ska eleverna få slöjd och gymnastik en gång i veckan.
Marguerite Gideland säger att intresset för Kvarseboskolan är stort bland föräldrarna, där finns inget att oroa sig för. Hon tror heller inte det ska bli problem med lärare, en sådan här skola borde vara attraktiv. Själv har hon en son i andra klass, som idag skjutsas till Krokek, och en 4-åring som vad det lider ska in i förskoleklass.
Ordenshuset har på senare år varit satt på sparlåga, frånsett att något såpass märkvärdigt som bygdens egen bio lyckats leva vidare där. I samlingssalen, biosalongen som nu också blir skolsal, vittnar en skylt om att denna nykterhetsloge grundades den 25 augusti år 1895.
Många möten
Här har så många möten hållits, här var under så lång tid en folkbildningens högborg - om vilken det gamla biblioteket ännu bär vittne. Nu går huset in en ny fas, i det 2000-tal som ordensgrundarna knappast ens kunde drömma om.
Och den gamla Kvarsebobygden, den lever och frodas!