Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stugan mitt i stan ska säljas

Kommunen ska sälja Norrköpings enda kvarvarande arbetarbostad från mitten av 1700-talet, Forsstéenska gården, vid Kvarngatan.

Informationstavla på Forssténska huset vid Kvarngatan.

Informationstavla på Forssténska huset vid Kvarngatan.

Foto: Susanna Beskow Norgren

KVARNGATAN2018-06-22 07:00

Forsstéenska gården, byggd i mitten av 1700-talet, är en arbetarbostad som tillhört Holmen. Den lilla röda stugan ligger mitt i stan, vid Industrilandskapet och med höga nybyggda hus som granne. Hemslöjden som hyrt av kommunen är uppsagda till 31 januari nästa år, eftersom kommunen har beslutat att sälja huset.

Några pengar hos kultur- och fritidsnämnden, vilket kanske skulle ha legat närmast till hands, för att ta över huset, finns inte. Huset ligger under mark och exploatering.

– Det ligger inte egentligen på oss att ta hand om de här husen som vi inte har egen verksamhet i. I dag hyr vi ut huset till en förening. Huset håller på att förfalla. Det är saker som behöver åtgärdas på huset, som fasad och tak. Det finns inga pengar avsatta för att vi ska ta hand om huset, säger Daniella Aman, mark- och exploateringsingenjör vid stadsbyggnadskontoret och den som har hand om kommunens försäljning av Forsstéenska gården.

Utgångspriset är 700 000 kronor.

Det pågår en diskussion om vilka kriterier som ska gälla vid försäljningen, för att få rätt köpare, som kan ta hand och bevara huset.

Mäklaren Jimmie Spångtorp vid Östgöta Fastighetsmäklare har redan fått en del samtal från intressenter på huset som snart kommer ut till försäljning. Bland dem finns mindre och stora företag.

En privatperson har ansökt hos länsstyrelsen om att huset ska bli byggnadsminne. Utgångspunkten, också utifrån ett riksintresse, är att huset inte får rivas.

– Det är väldigt ovanligt att den här typen av enkla arbetarbostäder har överlevt, säger stadsantikvarie Hanna Domfors som menar att den lilla träbyggnaden är oerhört viktig för att kunna berätta om stadens utveckling.

Hanna Domfors tycker att det är sorgligt att Norrköpings kommun inte har något system för att förvalta byggnader av kulturhistoriskt värde. Hon hoppas nu att försäljningen ska bidra till husets överlevnad, att huset får en ägare med stort hjärta, som kan ge huset det det behöver och förstår vad man kan och inte kan göra.

Huset är enligt Domfors lättast att anpassa till kontor, om behovet av faciliteter bara är en toalett och ett enklare pentry.

– Bostad fungerar om det är rätt person, men däremot kafé eller restaurang skulle inte fungera med de krav vi har i dag, säger Hanna Domfors.

Fakta

1. Artikeln har ändrats. I tidigare upplaga förekom felaktigt ett namn på en tidigare ägare till huset. Namnet har nu tagits bort. (26/6)

2. Under 1750-talet lät Holmen uppföra tre tjänstebostäder vid Kvarngatan. Forsstéenska gården är den enda som finns kvar.

Här bodde 1806-1815 kryddhandlaren Petter Gabriel Forsstéen från Stockholm som anställdes av Holmen för sin tillverkningsmetod för blyvitt. Holmen hade kontrakt på att producera allt blyvitt i Sverige. Det gick inte så bra för Forsstéen som på slutet mest tillverkade såpa.

Under 1900-talet användes huset som lokal för Hemvärnet, Fältbiologerna och nu Hemslöjden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om