De sista männen
Från och med halvårsskiftet lyder ingen i Sverige längre under den allmänna värnpliktslagen. Det innebär att de som påbörjat sin tjänst skulle kunna lämna den från och med i dag. - Men det är ingen av oss som tänker så, säger Mårten Larsson från Norrköping, en av de sista värnpliktiga svenskarna någonsin.
Robert Johansson, Rikard Fredriksson och Mårten Larsson är bland de sista värnpliktiga att göra lumpen. I dag försvinner lagen om allmän värnplikt.
Foto: Sandberg Niclas
Eftersom lagen om allmän värnplikt försvinner idag, den 1 juli 2010, så skulle de alla teoretiskt kunna åka hem när som helst.- Just nu är det ingen av oss som vill det, men under vår GSU (grundläggande soldatutbildning) i januarisnön var det många som tänkte så, säger Mårten Larsson.- Det är ju inte så att man har något annat att göra. Men dyker det upp något, ett bra jobb eller så, kommer man ju att överväga det.Robert Johansson skjuter in:- Men det är ju ingen merit: Att ha gjort halva lumpen. Dessutom lockar muckarbidraget som man får om man stannar, jag tror det är på 11 000 kronor.Bevakningschefen löjtnant Håkan Karlsson har inte hört att någon av de tidigare värnpliktiga skulle vilja avbryta sin placering:- Nej, inte vad vi har hört. Men visst skulle de kunna göra det. - Det finns inget skrivet kontrakt att bryta, men om någon vill bort så skulle vi lösa det.Han menar att de det är få som gör värnplikten och att de som kommit hit redan från början var motiverade. Framtiden
Stridsskolan kommer att finnas kvar. De båda officershögskolorna har blivit till en, och en helikopterflottilj har tillkommit. Redan i augusti kommer det omkring 270 nya ungdomar som rycker in. - Vi har ingen bra term för dem, men de är "frivilliga värnpliktiga", inte bara 19-åringar utan även äldre, säger Håkan Karlsson.- Många av dem är sådana som inte fick möjlighet att göra lumpen. De gör en tre månaders grundutbildning, en provanställning, och sedan för man se vilka av dem som är lämpliga att fortutbilda. Vissa av dem kommer till exempel att hamna i vakten. Så det är inte aktuellt att plocka in något bevakningsbolag.- Jag tror att den nya utbildningen kommer att vara upp till sex-sju år. Men hur den nya formen av "anställning" kommer att se ut vet vi inte än, det är ett beslut som kommer fattas centralt, säger Håkan Karlsson.- Men gemensamt för de som kommer i höst är att de vill till utlandstjänst, och att det är en hög andel tjejer.