Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett stickat kulturarv i nya boken "Östgötakoftor"

Hemslöjden i Östergötlands nya bok "Östgötakoftor", om ett stickat kulturarv från 1940-talet, har rönt stort intresse.

"Viggar" och "Snökristall". Retromönster som känns aktuella än i dag. Uppstickade exempel baserade på stickbeskrivningar som finns i boken "Östgötakoftor".

"Viggar" och "Snökristall". Retromönster som känns aktuella än i dag. Uppstickade exempel baserade på stickbeskrivningar som finns i boken "Östgötakoftor".

Foto: Ann-Sofie Svansbo

Kulturarv2020-09-06 12:00

Intresset för boken är så stort att upplagan nästan sålt slut redan, efter en förhandsvisning under Stockholm Design Week.

– Vi är lite chockade över att det blev ett sådant riv efter detta. Vi förstod att stickning är populärt, men så populärt trodde jag kanske inte att det var, säger Ann-Sofie Svansbo, länshemslöjdskonsulent i Östergötland och lektor i formgivning vid Linköpings universitet.

Hon har skrivit boken tillsammans med Anna Lindqvist, som när arbetet med boken startade var chef för samlingarna på Östergötlands museum i Linköping och som nu är intendent vid Kulturen i Lund.

– Hon är kulturhistoriker och har ett stort intresse för det moderna textila kulturarvet. Jag är mera den som har jobbat med själva stickningen och mönstren. Vi kompletterar varandra ganska bra. Vi har tidigare gjort en bok som heter "Broderier från 50- och 60-talen", säger Ann-Sofie Svansbo.

– Det var när vi höll på med den boken som vi såg de där koftorna i ögonvrån, i museets samlingar. 

Det fanns inga uppstickade modeller sparade, men däremot ett antal kartonger med planscher i stora kapslar, skisser tillsammans med garnprover och små diagram. 

Det här inspirerade författarna till den nya boken. I "Östgötakoftor" finns stickbeskrivningar till koftor med 1940-talets tidstypiska formgivning. Här presenteras också de kvinnliga textilkonstnärer som formgav koftorna för Östergötlands Läns Hemslöjdsförening.

Stickmodellerna har varit i produktion i Hemslöjdens butik en gång i tiden. Hemslöjdens samlingar finns nu på Östergötlands museum.

Koftorna i boken är framför allt från sent 1940-tal. I boken finns också en jumper med, som författarna inte kunde motstå. Den har lite senare datum: den är från 1959. Det finns en bild från 50-talet där textilkonstnären Birgitta Werner-Johansson poserar i just den jumpern, med namnet "Viggar". Hon är i dag i 90-årsåldern och bor i Linköping.

Svansbo beskriver 40-talskoftorna, med namn som "Snökristall" och "Prickrand", som riktiga tidsdokument. 

– De är lite tajta, de har lite vidare ärmar, lite markerade axlar och sedan är det mönsterstickade framstycken och släta ärmar och slät rygg. 

– De är supersnygga, säger Ann-Sofie Svansbo som tycker att koftorna känns aktuella i dag, att de passar in i vår tids formideal.

Fram till den 3 oktober visas en liten utställning, med nyligen uppstickade modeller, i Slöjdgalleriet i Linköping.

Fakta

Hemslöjden i Östergötland presenterar "Östgötakoftor", stickat kulturarv från 1940-tal av Ann-Sofie Svansbo & Anna Lindqvist.

I boken finns beskrivningar till koftor med 1940-talets tidstypiska formgivning. 

Här presenteras också de kvinnliga textilkonstnärerna som då formgav koftorna för Östergötlands läns Hemslöjdsförening. 

"Dessa koftor är fortfarande ett tydligt uttryck för hemslöjdens kärnvärden – god formgivning kopplat till naturmaterial", skriver författarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!