Visst har det funnits utställningar för barn på Arbetets museum genom åren, och i dagsläget finns exempelvis kreativa verkstaden. Men något som finns i huset under en längre tid har saknats, vilket fick utställningschefen Johanna Haverlind att tänka till.
– Det har varit en dröm att få göra en basutställning för barn, säger hon.
Nu blir drömmen verklighet. På måndag öppnas dörren in till "Lilla Arbetets" upp på riktigt efter att ha tjuvstartat litegrann under Kulturnatten och för Kastanjegårdens förskolebarn i torsdags. Då släpptes nämligen "testpatrullen" in: Ett gäng leksugna barn som på Johanna Haverlinds nedräkning rusade in när dörren öppnades.
– Jättekul att se. Här inne får barnen se sig runt, upptäcka och leka. Allt är pillvänligt!, säger hon.
Utställningen består av sex delar; magasinet, båten, tåget, textilen, gruvan och skogen. Och många har nog då redan listat ut att miljön barnen rör sig i representerar arbeten som historiskt sett varit viktiga för Sverige. Mia Sas är producent för utställningen och berättar att den ska leda till såväl en rolig som lärorik upplevelse:
– Vi vill skapa ett intresse för vår historia och nuet, hur det förändrats. Här kan man åka ner i en gruvgång och åka med ett tåg som inte ens mormor åkt med, exemplifierar hon.
Av testpatrullens lek och högljudda tillrop att döma, verkar utställningen gå hem hos målgruppen.
– Det är roligt att leka med tåget, jag brukar åka tåg, säger Freja som hittat till tåghörnan.
– Vet du? Jag gillar faktiskt att fiska!, betonar Sebastian efter att ha dragit upp ett par ordentliga fiskar från båten.
Förskolläraren Susanna Wistrand konstaterar att barnen är högst förtjusta. Eftersom förskolan vanligtvis ligger i närheten av museet (just nu renoveras lokalerna) så kommer man säkerligen gå hit igen.
– Nu har vi ju varit här och vet hur det är och kan även rekommendera vårdnadshavarna, säger hon.
Det är utställningsteknikerna Magnus Carlsson, Stefan Johansson och Anders Eriksson som byggt hela utställningen. På torsdagen fick de nöjet att se de första barnen ta sig an miljöerna.
– Det har saknats något mer permanent för barnen här på museet. Så det är kul, säger Stefan Johansson.
Det mesta är nytt, men bland annat har båten och loket återanvänts. Skaparna hoppas att föräldrar och vårdnadshavare ska hänga med barnen, och inte titta i mobilen medan barnen leker.
– Vi hoppas att de upplever det här tillsammans med sina barn, säger Mia Sas.
Utställningen passar barn upp till nio år.