Kvartersteatern med klimatdystopi

Klimatkrisen är ett faktum, extremvärme råder och bränderna kryper närmare hyreshuset där de boende hanterar krisen på olika sätt: det är utgångspunkten i Kvartersteaterns uppsättning "Elden".

Kultur och Nöje 20 oktober 2019 06:00

Det var 2012 som Kvartersteatern första gången satte upp en skräckteater i samband med Halloween och det har visat sig vara ett publikdragande koncept. Nu är det dags igen: den 25 oktober är det urpremiär för "Elden", ett drama skrivet av Kvartersteaterns husdramatiker Anna Nygren.

På torsdagen är fem av sammanlagt åtta skådespelare (i åldrarna mellan 16 och 60 plus) samlade i Tredje kammaren på Dynamo för att berätta om pjäsen och även framföra några smakprov. Här finns också regissören och verksamhetsansvariga på Kvartersteatern Frida Nyström som förklarar vad detta är för uppsättning.

– Det här är en dystopi som på ett sätt är det läskigaste vi gjort på grund av realismen men är inte en pjäs där man hoppar till av skräck. Den utspelar sig i ett läge där klimatförändringarna gått längre och handlar om åtta personer i ett hyreshus som försöker förhålla sig till det som händer, säger Frida Nyström som tillägger att det inte är en pjäs med ett lyckligt slut.

Extremhetta råder, bränder rasar och situationen blir allt sämre för de boende som tacklar läget på olika sätt.

– Man kan säga att det handlar om hur människor agerar i en krissituation. Hur hanterar man undergången? De här personerna reagerar olika: ett par vill inte se att det finns några problem, en karaktär blir lite galen och några söker övernaturliga förklaringar, berättar Frida Nyström och berömmer skådespelarna som ju får en hel del utrymme i denna uppsättning.

– Det här är ju en pjäs som inte har så mycket effekter utan består i hög utsträckning av monologer.

På golvet finns stiliserade lägenheter där de boende är placerade. Denna pjäs är naturligtvis en utmaning för skådespelarna som tycker att det är en viktig pjäs.

– Det är kul att vara med i en uppsättning som får människor att tänka till, få en tankeställare, säger Jasmine Jägervigg och Marie Åfors håller med.

– Det är ju egentligen ingen av våra rollfigurer som reagerar rationellt i den här situationen.

Ensemblen har repeterat sedan början av september vilket gjort att tempot varit högt.

– Det är kul för det blir många snabba beslut och ett väldigt koncentrerat arbete, säger Frida Nyström.

Premiären sker i Tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34 fredagen den 25 oktober och kommer att spelas sammanlagt sju gånger under höstlovet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

"Dogborn"-regissören: "Jag blev förälskad i Norrköping"

"Dogborn"-regissören: "Jag blev förälskad i Norrköping"
Tv

Så blir nya säsongen av "Lego masters"

Så blir nya säsongen av "Lego masters"

Lisa har snöat in helt på Top Gun

Lisa har snöat in helt på Top Gun

Stark skådespeleri skrämmer realistiskt

Stark skådespeleri skrämmer realistiskt

Cecilia Lundholm Pålsson: Sommaren har som vanligt gått för fort

Sommaren har som vanligt gått för fort
Visa fler