Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cittratillverkning i Finspång – på utställning

En musikalisk utställning på stadsbiblioteket i Norrköping!

Grå Husets cittraspelare. Från vänster Birgitta Hildingsdotter, Renata Wikström, Kerstin Wiklander, Gunilla Ljungberg, Inger Lilja och bakom dem Laila Gustavsson.

Grå Husets cittraspelare. Från vänster Birgitta Hildingsdotter, Renata Wikström, Kerstin Wiklander, Gunilla Ljungberg, Inger Lilja och bakom dem Laila Gustavsson.

Foto: Sören Boström

Kultur och Nöje2023-10-21 09:00

Så blir det i februari och det handlar om cittraspel! Inger Lilja, grundaren och eldsjälen från Kulturföreningen Grå Husets cittraspelare berättar:

– Vår förening har nyligen firat 30-årsjubileum, närmare bestämt år 2022, så det känns väldigt roligt att få sätta upp en egen utställning inne på stadsbibliotekets stora foajé. En väldigt fin utställningsplats, tycker Inger Lilja.

Varför då en utställning om cittror?

– Därför att vi vill sprida kunskapen om cittrans historia, som har mycket av sina rötter i Finspång.

Vad kommer utställningen att handla om?

– Framförallt om Finspångsbon Adolf Larsson, som under 1800-talet byggde en egen modell av cittran och sedan startade en egen cittrafabrik  i Finspång. Där tillverkades han sedan genom åren över 40 000 cittror, varav de flesta såldes via John Fröbergs postorderfirma i Lotorp.

– I samband med utställningen kommer vi också att visa lite vad man kan ha en cittra till. Idag används den som showinstrument till folkmusik och även, som för oss, som kompinstrument för allsång.

Och Inger Lilja tillade:

– Om ni inte har tillfälle att se utställningen i Norrköping, kommer vi efter perioden i Norrköping, att flytta utställnngen till biblioteket i Finspång.

Frågan ställdes om var i Finspång som cittrafabriken låg?

– Om jag minns rätt, sa någon i publiken, så låg Cittra-Lasses butik mitt emot gamla Folkets Hus och cittrafabriken lite bakom butiken.

Vid musikträffen i Hällestad hade cittraföreningen med sig en av Adolf Larssons originalcittror och den och säkert fler kommer att finnas med på utställningen i Norrköping.

Kan du berätta lite om namnet "Grå husets cittraspelare"?

– 1992 startade vi föreningen på stadsmuseet och fick Grå huset, precis bredvid museet, som träningslokal och därav vårt namn.

– Nu är det länge sedan vi höll till i Grå huset, men namnet är känt, så därför har vi behållit det. Numera har vi våra möten och träningar i Matteusgården i Norra Promenaden.

Nyligen gästade cittraföreningen Hällestads församlingshem och månadsmötet hos SPF Gruvan.

– Vi tycker om att komma ut och spela hos föreningar, äldreboenden och träffpunkter, säger Inger Lilja. Och det känns lika roligt varje gång att komma ut och spela och sjunga tillsammans med publiken. 

Så blev det också i Hällestad och man hann bjuda på många gamla kända melodier som "Det ska va gamla låtar" och "En gång jag seglar i hamn".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!