Antikt drama spelas på X-scenen

Östgötateatern ger nu Euripides pjäs "De skyddssökande" men det blir också en föreläsning samt en utställning med antiken som tema.

En del av det kollage Östgötateatern satt samman inför föreställningen på X-scenen.

En del av det kollage Östgötateatern satt samman inför föreställningen på X-scenen.

Foto: Kollage: Östgötateatern

Kultur och Nöje2019-10-11 06:00

Antiken har kommit i blickfånget den senaste tiden efter att Skolverket lade fram ett förslag om ändrad kursplan där antiken skulle strykas från grundskolans historieämne. Motståndet mot detta blev så kraftigt så Skolverket drog tillbaka förslaget.

Östgötateatern lyfter nu antiken på bred front: både genom föreställningen "De skyddssökande" skriven av den grekiske tragediförfattaren Euripides; en utställning samt en föreläsning. Det äger rum på nya X-scenen och både pjäsen och utställningen har premiär den 18 oktober och spelas/visas till 1 november.

Pjäsen "De skyddssökande" beskrivs som en berättelse "om hur kriget griper in i människans liv långt bortom krigsskådeplatsen och långt efter att kriget är slut. (...) Det är också berättelsen om hur skör vår demokrati är och hur våldet utgör ett hot mot hela vårt samhälle.". För regin svarar Pontus Plaenge och efter föreställningen är publiken välkommen till ett eftersnack med ensemblen (bestående av sex skådespelare).

Utställningen sker i samarbete med Linköpings universitet och programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning. Det handlar om två cypriotiska konstnärer: Klitsa Antoniou och Gioula Hatzigeorgiou som båda har erfarenheter av krig och flyktingskap. De kommer att finnas på plats vid premiären.

Dessutom blir det alltså en föreläsning om livet i det antika Grekland och om demokratins födelse av professor Martin Kylhammar från Linköpings universitet. Denna sker den 23 oktober.

Pontus Plaenge, regissör av "De skyddssökande" skriven av Euripides.
Pontus Plaenge, regissör av "De skyddssökande" skriven av Euripides.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!