Antikt drama spelas på X-scenen

Östgötateatern ger nu Euripides pjäs "De skyddssökande" men det blir också en föreläsning samt en utställning med antiken som tema.

Kultur och Nöje 11 oktober 2019 06:00

Antiken har kommit i blickfånget den senaste tiden efter att Skolverket lade fram ett förslag om ändrad kursplan där antiken skulle strykas från grundskolans historieämne. Motståndet mot detta blev så kraftigt så Skolverket drog tillbaka förslaget.

Östgötateatern lyfter nu antiken på bred front: både genom föreställningen "De skyddssökande" skriven av den grekiske tragediförfattaren Euripides; en utställning samt en föreläsning. Det äger rum på nya X-scenen och både pjäsen och utställningen har premiär den 18 oktober och spelas/visas till 1 november.

Pjäsen "De skyddssökande" beskrivs som en berättelse "om hur kriget griper in i människans liv långt bortom krigsskådeplatsen och långt efter att kriget är slut. (...) Det är också berättelsen om hur skör vår demokrati är och hur våldet utgör ett hot mot hela vårt samhälle.". För regin svarar Pontus Plaenge och efter föreställningen är publiken välkommen till ett eftersnack med ensemblen (bestående av sex skådespelare).

Utställningen sker i samarbete med Linköpings universitet och programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning. Det handlar om två cypriotiska konstnärer: Klitsa Antoniou och Gioula Hatzigeorgiou som båda har erfarenheter av krig och flyktingskap. De kommer att finnas på plats vid premiären.

Dessutom blir det alltså en föreläsning om livet i det antika Grekland och om demokratins födelse av professor Martin Kylhammar från Linköpings universitet. Denna sker den 23 oktober.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Tintomara och två nya scener på Östgötateatern i höst

Tintomara och två nya scener på Östgötateatern i höst

Premiär för Saltkråkan: "Som en svensk sommar ska vara"

Premiär för Saltkråkan: "Som en svensk sommar ska vara"

Martin Perk släpper uppföljaren om Viggo Sandberg: "Brutal men med ett fint ljus"

Martin Perk släpper uppföljaren om Viggo Sandberg: "Brutal men med ett fint ljus"

Setareh Yousefi: Nostalgitrippen är total – "Behöver utmana idén"

Nostalgitrippen är total –  "Behöver utmana idén"

De uppträder på Knäppingens bakgård i sommar

Visa fler