Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärpning och av med hatten, ryttareliten

Foto: ADAM IHSE / TT

Krönika2017-02-25 19:16

"När jag blir stor ska jag bli som Isabelle Werth". Sagt av en ung ryttare, med ambitioner att bli precis lika bra som sin idol. Känns det igen?

Men vad sänder dessa elitryttare egentligen för signaler till våra barn när de rider in på arenan iklädda den karaktäristiska dressyrhatten? Kom igen, vi har kommit längre än såhär. Vi kan mer än såhär.

Föredömligt rider Linköpingsryttaren Malin Rinné rakt in i världscupen – med hjälm. Jag önskar att även de äldre ryttarna hade den sinnesnärvaron och den självbevarelsedriften. "Vi har alltid", är ingen ursäkt. "Tradition" duger inte heller. Tyvärr.

Dressyren och küren ger mig en bitter eftersmak när jag ser alla hjälmlösa ryttare.

"Sköt dig själv och skit i andra", tänker du kanske nu? Ja, det kanske jag borde. Men vi äldre ryttare är förebilder vare sig vi vill eller inte. Oavsett om det är på en pay and ride i Grytgöl eller i Scandinavium. Det är dags att vi vuxna tar vårt ansvar. Det är hög tid att vi visar hur viktig säkerheten är. Inte minst då dressyrhästar ofta är tittiga. Ett barn reder inte ut de här situationerna. Ett barn har inte ansvarstänkande nog att förstå att det kan gå riktigt illa. Man vill bara vara som idolen.

Jag är inte guds bästa barn. Jag har ridit utan hjälm en hel del. Trillat i diken, barbacka och tramsat som sig bör när man är ung. Men sen hände det.

En tjej drog om mig med sin häst i skogen i full galopp. Min kastade sig åt sidan och jag flög av och slog huvudet i en stor sten. Utan hjälmen hade jag varit död idag. Efter det sitter jag inte upp utan, inte ens för en minut. Men ska det krävas det innan man fattar?

En ung Linköpingstjej dog i en ridolycka för några få veckor sedan. Hjälm hjälper inte alltid, nej. Det kan gå illa ändå. Men hjälmen höjer vår säkerhet och den höjer vår moral gentemot våra unga.

2017 sitter vår världsetta Isabelle Werth i världscupen i dressyr och slår rekord efter rekord – utan hjälm. På ärevarven kommer även vissa hoppryttare in uppsuttna - med uppknäppt hjälm. Eller varför inte referera till ärevarven där ryttarna ofta lyfter på hjälmen i galoppen för att hälsa publiken.

Jag vill se den hockeyspelare som glider in utan skyddsutrustning. Eller speedwayförare. De skulle aldrig ens få starta. Faktum är att de skulle idiotförklaras om de ens försökte.

På nationell nivå står det i reglementet att svenska ryttare ska ha hjälm eller hatt med inbyggd hjälm.

På internationell nivå i världscupen är hjälm valfritt.

Vad sänder det här för signaler? Du ska ha hjälm tills du är bra nog. Sen kvittar det?

Nej. Jag säger att det är dags att skärpa sig. Det är hög tid att våra elitryttare visar nästa generation att säkerheten är viktig. Det är hög tid för hjälmtvång inom all ridsport.

Alltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!