Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu är det dags att tänka nytt – igen

Folkbladets nya krönikör Cecilia Lundholm Pålsson.

Folkbladets nya krönikör Cecilia Lundholm Pålsson.

Foto: Titti Olovsson

krönika2016-05-18 11:00

Du har ett jobb att göra och har fått instruktioner och riktlinjer. Faktiskt fyller dessa instruktioner och riktlinjer många böcker, skrifter och broschyrer. Inte för att du blir så mycket klokare av dem, en del av det som står där är så luddigt och öppet för egen tolkning att du undrar om alla verkligen gör precis som du. Instruktionerna har dessutom ändrats ganska radikalt under årens lopp och du måste ständigt hänga med och tänka om och nytt. Det går ju inte an att bara sitta där och tro att du kan din uppgift.

För att kunna utföra ditt arbete krävs ständig omvärdering och utvärdering, blev det här bra? Fick du det utfall som var tänkt? Eller blev det en del felkalkyleringar och missbedömningar? Varje gång det kommer nya direktiv uppifrån försöker du verkligen sätta dig in i dem och du sliter för att förstå hur du egentligen ska tolka allting. Tänk om du kunde få se ett litet exempel på hur det är tänkt. Ett litet varuprov liksom. Men inte, det måste du fundera ut själv, och det genast, annars drabbar det tredje part på ett hårt och orättvist sätt. Tänk om det blir fel och så är det ju så små marginaler också. Marginaler som kan vara helt avgörande för tredje parts framtid.

Just nu har du precis ställts inför nya riktlinjer igen. Plötsligt är det dags att tänka om och släppa lite på kraven. Plötsligt är det inte så viktigt längre att allt uppfylls, det kan få vara lite halvdant med vissa aspekter, men det är upp till dig att bedöma vilka aspekter. Dessutom är det inte så lång tid kvar innan jobbet ska vara slutfört. Du är ju å andra sidan van, så det är väl bara att kavla upp ärmarna.

Om en knapp månad ska Sveriges alla skolelever, från årskurs sex upp till gymnasiet, få sina betyg. Betyg, vars kriterier plötsligt har ändrats. Plötsligt är det lättare att uppnå vissa betyg, men det visste de inte när de började det här läsåret. Hur ska dessa elever bedömas jämfört med förra årets elever när det kommer till intag till universitetet? Om man väntat ett år med att söka dit och nu ska konkurrera med personer som bedömts på ett mildare vis? Eller om man som förra årets nia inte kom in på den utbildning man ville, men ser årets avgångselever segla in med minsta möjliga marginal, den där lilla marginalen det handlar om hela tiden.

Jo men det blev ju bra. Det känns genomtänkt, absolut! Tack, snälla Skolverket för att ni alltid ser till att vi håller oss alerta inom lärarkåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om