Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har vi blivit "hoarders" med vårt samlande?

Det är något sorgligt med saker som ligger bortglömda eller rentav blivit bortkastade. En liten vante som ligger på en cykelväg och ser ensam ut. Eller den sista köttbullen som blir kvar på tallriken utan att bli uppäten efter lunchen på Ikea. En bil som ser övergiven ut på en parkeringsplats eller fotbollen som ingen plockar in från trädgården under vinterhalvåret.

"Ska ett tv-team en dag föreviga våra högar med stenciler och gaffelpärmar med gamla räkningar?" frågar sig krönikören.

"Ska ett tv-team en dag föreviga våra högar med stenciler och gaffelpärmar med gamla räkningar?" frågar sig krönikören.

Foto: Maja Suslin/TT

Krönika2019-01-26 08:30

Dessa små ensamma ting får mig att bli lite knasig. Den ensamma bilen måste jag bara parkera bredvid så att bilen åtminstone får en tillfällig kompis. Vanten hänger jag upp på en gren och inbillar mig att den kanske lättare blir hittad då. Fotbollen mumlar jag några värmande ord till på avstånd. Knäppt.

När jag var liten tyckte jag synd om mina legobitar som hade hamnat på golvet. Dammsugaren var ett monster som skulle sluka dom, men jag lyckades oftast rädda dom. Farsan som gärna sög upp dom var inte så sentimental. Det gör väldigt ont att trampa på sonens jäkla legobitar.

När det är dags att ”återvinna” bilen (döda den) blir jag nedstämd ett tag. Minnet av alla stunder vi hade ihop ger mig skuldkänslor. Ja, så där håller det på. Ensamma och trasiga saker slår an en hjärtesträng. Jobbigt.

Men min åkomma är ändå en mild västanfläkt jämfört med andras problem. Min fru är sjuk på riktigt. Hon utvecklar känslomässiga anknytningar till papperslappar. Alla brev som hon någonsin fått ligger sparade i lådor. Det kan jag delvis förstå. Tyvärr kan hon inte säga hej då till gamla uppkopierade uppgiftspapper (hon är lärare), overhead-blad, facit, obsolet kurslitteratur, kvitton. Böcker kan vi bara glömma. De stannar kvar! Om jag försöker ställa en diagnos måste det bli ”pappersamorös”. Hon älskar allt i pappersväg, på ett sjukt sätt.

På teve visas det program om så kallade ”hoarders”, det vill säga folk som har samma åkomma som jag och Annika men tusen gånger värre. Det är tragiskt att se hur folk tvingas bygga gångar i allt samlat skräp för att kunna ta sig från ett överbelamrat rum till ett annat. Det är kanske dit vi är på väg? En dag kanske det dyker upp ett tv-team i Kimstad för att föreviga våra högar med stenciler och gaffelpärmar med gamla räkningar. Eller finns det ännu hopp? Om Annika läser den här krönikan kanske hon vaknar upp och inser vad hon håller på att ställa till med? Klassiskt fall av förskjutning inser jag precis när tanken tänkts. Jag är ju lika sjuk som hon.

Jag fipplar lite med den trasiga actionkameran som ligger på skrivbordet. Den har legat där i nästan ett år och varje dag får den lite kärlek. Snart kanske jag är redo att kasta bort den. Men inte riktigt än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om