På premiärdagen är den stora uteserveringen blöt av regn. Inne i restaurangen brinner en sprakande brasa som tränger bort den råa kylan utanför. Över baren sitter skylten Övningskör. Fredrik Jardmark, Magnus Persson och Sissa Persson Maresch har kommit fram till uppkörningen som restaurangägare – en helt ny bana för trion.
Sissa är ursprungligen perukmakare och maskör inom teater och film, Magnus egen företagare som verkat i andra branscher. På fritiden brukade Sissa sitta i garaget och dreja. Till slut hade hon fyllt hela huset med tallrikar, skålar och koppar. I källaren bryggde Magnus öl. En dag körde de förbi Missionshuset i Krokek och såg att det var till salu.
– Så vi började leka med tanken att det vore roligt att skapa bryggeri och café och så kanske jag kunde tillverka servisen till det, säger Sissa.
Förutom att laga mat till barnen kunde Magnus och Sissa inte mycket om matlagning, ännu mindre om att driva restaurang. De läste på om regler och lagar som sa att den som serverar öl måste också servera trerättersmiddag. Det fick paret att vackla men Sissa blev tipsad av en kompis om en duktig kock som skulle komplettera restaurangen.
– Och han blev så taggad så han ville haka på. Han gav upp sin karriär och satsade på oss i stället, berättar Sissa Persson Maresch.
Fredrik Jardmark lämnade sitt jobb som kocklärare, tidigare har han jobbat på kända restauranger i både Stockholm och utomlands. På Lilla Gula är han nu chefskock och bakar och lagar allt från grunden.
Det kanske mest spektakulära med hela stället är det som pågår på övervåningen. Ovanpå matsalen och baren har Magnus byggt ett litet bryggeri där ölen rinner direkt från ner tankarna till baren. Transportsträckan för ölen rör sig alltså om några meter slang. Den förpackas aldrig utan säljs enbart på fat i baren rakt nedanför.
– Så jag skulle gissa att det är den klimatsmartaste ölen man kan hitta, säger Magnus.
Konceptet med öl direkt från tank till fat tror Magnus och Sissa är helt unikt i Sverige också.
– En fördel är ju också att det blir väldigt färsk och fin öl för att man undviker kontakt med syre. Det är det farliga för ölen, det blir en dålig process ungefär som med en brun banan, förklarar Magnus Persson.
Sissa är uppvuxen i Krokek och när de fick barn skaffade hon och Magnus hus här. Att driva restaurang i en liten ort som Krokek är en utmaning, det är de medvetna om, men läget intill Sjöviksvägen där alla passerar kunde knappast ge dem mer synlighet. I byn fanns inget café alls och förutom pizzeriorna fanns ingen restaurang som höll öppet året runt. Ägarna har mycket idéer till sommaren och hösten som involverar musik och kanske en oktoberfest. I lokalen får lokala konstnärer ställa ut sina verk och Sissa säljer sin keramik i en bod på gården.
Flera av gästerna uttrycker en positiv känsla över den nya restaurangen i byn.
– Fantastiskt. Jättefint inrett och supergott. Och så är det roligt att det händer något annat än pizza. Jag hoppas verkligen att de klarar sig, säger Marie Sollén Gistrand.
Elisabeth och Hans Klintin bor inom gångavstånd och är glada efter besöket.
– Jag tror vi kommer komma hit ganska ofta. Just att det blir den här variationen, det tycker jag är väldigt trevligt. Det behöver inte vara så himla finklätt och uppstyltat, säger Elisabeth Klintin.