Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unik orgel blir som ny

Orgeln i Krokeks kyrka är nyrenoverad, men ska nu bli ännu mer modern:- Fas nummer två i renoveringen blir att få den stora orgeln spelbar nerifrån vår digitala orgel framme vid koret. Precis som vi redan har gjort i Hedvigs kyrka, berättar Ulf Tellin, kantor i S:t Olofs församling i Norrköping och konsult vid renoveringen av Krokeksorgeln.

Den unika orgeln i Krokeks kyrka är nyrenoverad och fin, vilket kantorn Ulf Tellin, som fungerat som konsult under renoveringen, konstaterar. I fortsättningen är det Krokeks kantor Kerstin Jannesson som ska traktera instrumentet.Foto: Andreas Skogh

Den unika orgeln i Krokeks kyrka är nyrenoverad och fin, vilket kantorn Ulf Tellin, som fungerat som konsult under renoveringen, konstaterar. I fortsättningen är det Krokeks kantor Kerstin Jannesson som ska traktera instrumentet.Foto: Andreas Skogh

Foto: Andreas Skogh

KROKEK2011-06-30 03:00

När kommer den sista fasen att vara klar?

- Man kan ju hoppas att ihopkopplingen av orglarna är klar för invigning till julhelgens firande, men det återstår att se om det hinns med.

Vad är det för fördel med detta?

- Då har man ju kantorn och kören samlad tillsammans med prästen vid gudstjänster, så att församlingen kan se alla som deltar.

Alla vid koret
Och varför gör man en sådan här ihopkoppling?

- Vi har redan gjort så i Hedvigs kyrka och det beror på att det är en fördel för kantorn och kören att finnas nere hos prästen vid koret, där allt sker istället för att stå långt uppe på läktaren.

Berätta om renoveringen och dess kostnad?

- Hittills har man bytt ut all elektronik på orgeln, eftersom den var från 1950-talet. Och så har man installerat en dator bakom orgeln som för över tonerna, istället för alla de sladdar som användes tidigare. Spelbordet är också helt genomgånget, eftersom tangenterna började ramla bort. Dessutom har man dammsugit och gjort orgeln ren, efter 50 års smutssamlande.

- Med både den här renoveringen och sedan ihopkopplingen med orgeln framme vid koret, lär notan hamna på cirka 500 000 kronor, jämfört med flera miljoner som en ny stor kyrkoorgel kostar.

Numera unik
- Faktum är att orgeln i Krokek numera är unik, åtminstone i Sverige, där jag tror den är den enda som är kvar i sitt originalskick av den här sorten från tyska firman Klemper & Son i Lübeck. De övriga Klemperorglarna i Sverige har skrotats när de blivit nedslitna och dessutom lite enkelt gjorda med plywood runt piporna.

- Men det här exemplaret bedömdes vara i så bra skick, att den var värd att reparera.

- Den har stått här i Krokeks kyrka cirka 50 år och nu bedömer jag att den lär hålla i minst 50 år till, tror Ulf Tellin. Bara man håller luften sval och med hög fuktighet, för om instrumentet torkar riskerar det få sprickor och stagnera.

Norrköpingsanknytning
- Nu tycker jag att den är så fin, att jag hoppas och tror på fina orgelkonserter i fortsättningen här i Krokek.

- Angående den här orgeln i Krokek, har den faktiskt en Norrköpingsanknytning, säger Ulf Tellin. Det var nämligen förre organisten Nils Eriksson i Matteus kyrka, som var med och bestämde vilka knappt 30 stämmor det skulle vara i orgeln. Med ihopkopplingen med den digitala orgeln, får man nästan hela 60 olika stämmor till sitt förfogande.

- Dessutom är orgeln här i Krokek den största i Kolmårdens nya storförsamling och det kan ju också ses som en speciell merit!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om