Tradition med ljuv musik
Nej, sannerligen inte bara på Skansen.För allsång, det sjungs det nu lite varstans runtom i bygderna.Som till exempel igår kväll, vid Hembygdsgården i Krokek.
Så pass trogen är publiken, att allsången i Krokek levt vidare i ett antal år nu. Och då i allmänhet också anförts av Göran Blomkvist och hans dragspel.
Foto:
Hembygdsgården är en sån där låg röd stuga, som det ju finns en del av på Skansen också. Fast här förstås kvar i sin genuina miljö, på Uttersbergs forna ägor.
Det var också Casparsson på Uttersberg, som 1947 i ett gåvobrev gav Hembygdsföreningen rätt att disponera huset och tomten så länge som föreningen fanns kvar. Vilket den alltså gör ännu 60 år senare, i högönsklig välmåga dessutom.
Blir över 20...
Ordföranden Berndt Utter och sekreteraren Sara Classon tar emot, och publiken samlas. Blir det över 20 personer så är det bra, får vi veta.
Och det blir det också - ja, närmare 30 rentav i den vackra julikvällen.
Göran Blomkvist svarar med sitt dragspel för den musikaliska ledningen. Han säger, att han är Göran i Kungsskogen (som "bara" spelar), att skilja från Göran i Kvarsebo (som ej blott trakterar sitt handklaver utan även sjunger därtill).
Så avverkas ett häfte med sådant som "Ljuvliga ungdom", "Tulpaner från Amsterdam", "Ellinors vals", "Man ska leva för varandra" och annat allsångsvänligt.
Tradition
En lokal tradition, alltså. Likaväl som grötaftonen, som också den årligen arrangeras här i Hembygdsgården. I mörkaste december, helst då 4:e advent. Då bjuds det risgrynsgröt och skinksmörgås.
Men idag blir det kaffe och hembakt bröd, varvid man då också flyttar in från det fria till storstugan. Och fortsätter sångarkvällen där.
Därinne är som ett litet museum, med olika arbeten i Kolmårdens berömda marmor representerade.
Bland det märkvärdigaste är den stora pjäs från 1700- eller 1800-talet, som användes till att salta strömming. En liten avrinning finns där också, som man satte en plugg för.
En ambition
En av Hembygdsföreningens ambitioner är, säger Utter, att få fram stycken av de olika slags marmor som brutits här i de olika brotten.
Så att folk kan komma med sin marmorgrej, och luska ut ur vilket av brotten som just den marmorn har tagits upp.
Vi får också veta att av körsbären i träden här runt knuten (som just har mognat) gör man Råssla körsbärssaft, som tillhandahålls på Svintuna marknad. Den är lite märkvärdig bland annat för att den görs på källvatten.