Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Tillsammans kan vi göra skillnad"

Han brinner för klimatfrågan. Nu vill Andreas Gundberg få andra att tänka mer på sin klimatpåverkan. "Ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra skillnad", säger han.

Andreas Gundberg har tillsammans med sin fru Karin och sin syster Anna startat Klimatagera. Ett iniativ som syftar till att upplysa, motivera och påverka för ett bättre klimat. "Vi är tre helt vanliga privatpersoner som försöker göra lite mer än bara påverka vårt eget avtryck", säger han.

Andreas Gundberg har tillsammans med sin fru Karin och sin syster Anna startat Klimatagera. Ett iniativ som syftar till att upplysa, motivera och påverka för ett bättre klimat. "Vi är tre helt vanliga privatpersoner som försöker göra lite mer än bara påverka vårt eget avtryck", säger han.

Foto: Henrik Jonsson

KROKEK2018-12-08 15:00

Vi möts ständigt av nya rapporter om den globala uppvärmningen, hur isarna smälter och de konsekvenser det kan få.

Men vad kan egentligen var och en göra för att få till en förändring?

Andreas Gundberg vill hjälpa folk förstå vad just de kan bidra med för att skapa ett bättre klimat.

– Klimatet är ett svårt och komplext ämne som kan vara ganska ångestladdat. Vissa tycker kanske att de har svårt att ta det här till sig, säger Krokeksbon.

Tidigare i år startade han en ny hemsida, klimatagera.se, med syftet att upplysa, motivera och påverka för ett bättre klimat.

– Det började med en idé jag hade, som jag sedan diskuterade jag min fru och min syster och vi kände att vi vill försöka att göra lite mer än bara påverka vårt eget avtryck. Framför allt vill vi upplysa om situationen men också motivera till en förändring, att få folk att inse att det här kanske inte behöver vara så hemskt och jobbigt. Det gäller bara att förstå vilken roll jag spelar i det hela. Om alla drar sitt strå till stacken så kan vi göra skillnad.

Vad kan man som privatperson göra?

– För det första så skulle jag säga att det är bra att bli lite mer medveten kring sina utsläpp. Vilka globala avtrycka gör jag genom min konsumtion, genom mitt resande, genom vad jag äter. Ska man till exempel köpa en bil kanske det inte behöver vara den största varianten. Det kanske går bra med en lite mindre, eller en elbil.

I sitt arbete som projekt- och innovationschef på Lantmännen Agroetanol jobbar han mycket med saker som just hållbarhet och miljöpåverkan.

– Det här har varit en naturlig del i mitt arbete och genom mitt jobb har jag också kommit i kontakt med de som sitter och formar den här typen av politiska regelverk och sett vilken påverkan man faktiskt kan ha.

I torsdags höll Andreas en föreläsning på Råsslaskolan. Ett 20-tal personer var på plats för att lyssna, ställa frågor och diskutera kring ämnet.

Vad blir nästa steg er?

– Vi får se lite. Vi sa att vi börjar smått, så får vi se vad det leder till sen, men jag vill gärna fortsätta jobba mer med här och försöka påverka för jag tro att vi behöver få till en förändring. Nu har vi en liten läs- och följarkrets på Twitter och Facebook och under den här månaden köra lite tips inför julen. Hållbar konsumtion. Hållbara julklappar och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om