Så kan området i Kolmården utvecklas

Flerbostadshus vid Krokeks centrum, Sandviken med sin marina miljö en nod för besöksnäringen, fler företag i Strömsfors.

Sandviken som det ser ut i dag. Kommunen vill utveckla Sandviken till ett marint besöksmål, med större hamn, mer service och nybyggnation.

Sandviken som det ser ut i dag. Kommunen vill utveckla Sandviken till ett marint besöksmål, med större hamn, mer service och nybyggnation.

Foto: Åsa Hanell

Krokek2019-10-30 06:45

I den fördjupade översiktsplanen för hur Krokek och Strömsfors kan utvecklas och förtätas kretsar mycket kring just de tre platserna, tre noder, med lite olika inriktningar.

I dag bor det cirka 5 000 personer här. Visionen är att invånarantalet ska vara 6 000 år 2035 och 7 000 år 2050.

Området ska växa med 1 000 bostäder. Kommunen vill se fler flerbostadshus, inte minst för att äldre ska kunna stanna i området. Framför allt tänker man sig flerbostadshus i de centrala delarna av Krokek.

Krokek ses som kärnan, med service och kollektivtrafik, en servicenod för hela Kolmården. Sandviken med sin marina miljö ser man har potential att bli ett centrum för besöksnäringen, med fler båtgäster och inslag av bostäder.

I Strömsfors, där det bor många, en slumrande ort, med ett läge nära E4, kan det finnas utrymme för fler verksamheter och handel.

Om en liten ort som Krokek ska kunna behålla någon form av servicegrad så kräver det att det finns ett kundunderlag nära, att det bor folk där, säger Anders Svedberg, stadsbyggnadsstrateg vid Norrköpings kommun.

– Därför är det viktigt att det finns förutsättningar för en befolkningstillväxt och då måste det finnas mark för bostäder, och det måste finnas en tanke om hur vägar och strukturer ska vara, annars blir det ingen tillväxt och då tappar orten sin betydelse som serviceort och det vill inte kommunen, säger Anders Svedberg.

Trafiksituationen på Strandvägen sommartid är ett problem. Ett önskemål är en gång- och cykelväg längs Strandvägen. En korridor för en förbifart till djurparken finns inritad, men när en sådan skulle kunna bli verklighet vet ingen. 

Samrådstiden pågår fram till den 4 november. 

– Vi har fått in jättebra synpunkter, väldigt konstruktiva.

Efter att de har sammanställts ska ett nytt förslag ställas ut nästa år.

Ett 70-tal personer kom till samrådsmötet den 17 oktober. Svedberg talar om en positiv respons, men också en del kritik.

En läsare har hört av sig till Folkbladet och skickat ett foto taget på mötet, på en visionsskiss över Sandviken, en skiss över byggnation som läsaren inte tycker passar in.

Skissen är ett diskussionsunderlag, ett exempel på hur det skulle kunna se ut. Enligt stadsbyggnadsstrateg Martin Heidesjö beskriver den idéer om en större hamn, och att man kan bebygga området, med bättre camping, utökade ytor för allmänheten vid vattnet, med bostäder som komplement.

En bild tagen av en besökare under samrådsmötet på en visionsskiss för Sandviken.
En bild tagen av en besökare under samrådsmötet på en visionsskiss för Sandviken.
Karta: Krokek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!