Rektorn klär om och blir - munk
Franciskanmunkar, biskopar, rövare och riddare har börjat dyka upp i Krokek igen! Precis som förr i tiden. Men det är inte så konstigt som det låter, utan deltagarna i det kommande Krokeksspelet, som börjat klä ut sig i sina kommande roller och nu repeterar för fullt i Orrekullagården.
Jonatan Elsgard och Albin Törnqvist, 13, från Krokek, är med och agerar i det kommande krönikespelet i Krokek och här har de tagit på sig en av kläduppsättningarna.
Foto:
- Vi har fått tyger av olika människor till klädproduktionen och vi har köpt mönster från länsmuseet, som i sin tur fått dem från Gotland, så det är säkert autentiska mönster och kläder från gamla tider.
Själva föreställningen är ett krönikespel, som skildrar händelser från Krokeks kloster, Krokeks kyrka och ödekyrka under århundradenas lopp.
Bland övriga rollfigurer som väntar på publiken så småningom märks mjölnare, munkar, rövare, pigor, klockare, gästgivare, kyrkväktare, kuskar och konfirmander.
- Krokeksspelet spänner från 1400-talet och ända fram till 1889 då kyrkan brinner upp och det skildrar vi på ett dramatiskt sätt i vår föreställning, säger Barbro Westlund, före detta kyrkoherde i Krokek under 22 år och den som skrivit manuset.
- Det är forskning under hösten 2002 och våren 2003 som ligger bakom manuset och vi är en grupp människor i en studiegrupp som tagit fram fakta ur gamla handlingar, säger Barbro Westlund.
- Sedan har jag ensam skrivit texten utifrån egna idéer som jag haft och tänkt på i många år. Här har jag hämtat många händelser och personer från den forskning vi gjorde, men jag har även använt fantasin ibland...
<B>+Vad är din egen roll i spelet? </B>
- Jag kommer att försöka hålla ihop föreställningens sju olika tavlor, scener, genom att agera berättare, säger Barbro Westlund som runt omkring sig har cirka 35 modiga amatörskådespelare från Krokek, Kvarsebo och Stafsjö.
Bland dem märks kändisar som Gunnar Bredin, vice ordförande i kommunfullmäktige och som bland annat spelar biskop Sommar, fullmäktigepolitikern Börje Forsling (s)som agerar riddare medan komminister Göran Bjarnegård tagit sig an flera olika roller.
Musikgruppen Lirela medverkar med medeltida musik och som regissör har man anlitat Sjömanskyrkans Lasse Torstensson, tidigare regissör och aktör i bland annat Finspångs nyårsrevy men även flera kyrkospel i Risinge kyrka.
Tre föreställningar är inbokade, nämligen den 11, 12 och 13 juni vid Krokeks ödekyrka.
- Det får plats 250 åskådare vid varje föreställning och vi hoppas och tror på tre fullsatta föreställningar, säger Barbro Westlund optimistiskt.