"Reaktioner på rastlöshet"
Busstrakassering, vandalisering och pyromani. Lokala företag har problem med rastlösa mopedgäng i Krokek. - Jag förstår dom till viss del, det finns ju inte så mycket att göra här, säger Gabriel Saliba på den lokala pizzerian.
Eva Lund på Råssla Fritidsgård tycker att det är bra att ungdomsproblemen kommer upp på agendan. Hon vill jobba främjande med att lyfta fram det som är bra hos ungdomarna.
Foto: Andreas Skogh
Gabriel Saliba berättar att han inte längre kan ställa ut reklamskyltar på gatan, eftersom de flera gånger bränts ner. Även bankomaten bredvid pizzerian saknar i dagsläget en papperskorg för kvittolappar. Efter ett antal bränder i den papperskorg som fanns beslöt man att ta bort den. Han tycker att kommunen borde göra något för att aktivera ungdomarna. - Det är för dåligt underhåll här i Krokek. Ungdomarna sitter här 6-7 timmar om dagen och bara hänger utan att ha något att göra. Sen borde även familjerna fundera över hur mycket de vill engagera sig i sina barn. Eva Lund är föreståndare på Råssla fritidsgård. Hon tycker att det är viktigt att få upp de här frågorna på agendan och att starta en dialog med ungdomarna. - Jag tror inte att föräldrarna vet att deras barn håller på så här. Det är de drabbade som vet om det, sen lyfts det upp exempelvis när ni skriver om det. Sen har även vi samtal med föräldrar. Ungdomar måste förstå att så här gör man bara inte. På frivillig basis har föräldrarna i Krokek tidigare gjort nattvandringar där de går runt och pratar med ungdomar. Främst inriktar dom sig på stora helger som Valborg eller skolavslutningen. På sommaren blir dock nattvandringarna färre, och fritidsgården stänger i tre veckor. Eva Lund tar upp problem som grupptryck som anledning till exempelvis bussincidenterna. - De flesta ungdomar här är reko och trevliga, och vi vill lyfta fram det som är bra hos dem. Men ibland kan en negativ spänning skapas i såna här lägen. Det kanske är en 2-3 ungdomar som vill ställa till med bus, och då står ett gäng och tittar på. De kanske går på busschaufförerna helt enkelt för att de inte känner dom. Jag tror inte att de gör så mot folk som bor här. Inget nytt
Dock verkar fenomenet med aggressiviteten mot busschaufförerna inte vara något nytt. Eva Lund berättar att något liknande hänt två år tidigare. Ett gäng ungdomar ska även då åkt runt bussen med mopeder och försökt få den att stanna. Gabriel Saliba berättar även att den tidigare pizzeriaägaren fått sin framruta krossad av en kundvagn. Fler än han verkar också anse att det är sysslolösheten som är problemet. - Jag tror att det är reaktioner på rastlöshet. Föräldrarna måste försöka få sina barn att fungera mer kreativt och hitta på saker, säger Marie Pettersson, Krokekbo som själv har barn i yngre åldrar. Martin Nylander är sjutton år, och tror att problemet med bussarna är överdriven. - Det är ju inte så farligt egentligen. De ligger kanske tio meter bakom bussarna och åker. Sen går ju mopparna snabbare än bussarna och åker ifrån om det blir farligt. De som gör det gör det nog mest för att busa, en spontangrej för stunden.