Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Råsslaverket i Krokek sålt

Eon har sålt sitt fjärrvärmeverk i Krokek vid Råsslaskolan, till företaget Adven. En affär som blev klar nyligen och som presenterades på fredagen.

Henrik Johansson Casimiro,, Adven och Jonas Lind, Eon skakar hand efter Eons försäljning av Råsslaverket i bakgrunden till Adven.

Henrik Johansson Casimiro,, Adven och Jonas Lind, Eon skakar hand efter Eons försäljning av Råsslaverket i bakgrunden till Adven.

Foto: Sören Boström

KROKEK2019-02-16 07:00

– Det här förvärvet passar bra in i vår verksamhet, eftersom vi satsar på småskalighet när det gäller fjärrvärmeanläggningar, säger Henrik Johansson, operativ chef på Adven och tidigare regionchef för en del av Eon.

– Samtidigt som Eon jobbar mycket med fjärrvärme på större orter, så har vi i Adven som strategi att arbeta med de mindre och mellanstora orterna. Både när det gäller fjärrvärme, som här i Råssla, men även med energi till kommersiella byggnader i form av värme, kyla och el och även till industrier.

Hur stort är Adven?

– Vi har cirka 400 anställda och finns i Norden och i Estland och vår största marknad finns i Finland, berättar Henrik Johansson. Vi omsätter ungefär två miljarder kronor och företaget har funnits i 40 år.

Hur mycket fick ni betala till Eon för Råsslaverket?

– Det får bli en affärshemlighet, säger Henrik Johansson, men så mycket kan jag säga att både vi och Eon är nöjda med affärsuppgörelsen.

Är förvärvet det första i Östergötland?

– Nej, vi har sedan tidigare fjärrvärmeverksamhet i Rejmyre och Hällestad, där anläggningarna är ungefär i samma storlek som den här i Krokek. Dessutom har vi verksamhet i Boxholm, varifrån vår personal kommer att sköta om anläggningen i Krokek, det vill säga Råsslaverket.

Vad kan du berätta om Råsslaverket?

– Från början var det Norrköping Miljö- och Energi, där jag tidigare var anställd som regionansvarig, som byggde en pelletsanläggning här för cirka 20 år sedan, för att försörja Råsslaskolan samt samfälligheten i form av radhusen, nära Råsslaskolan. Senare har även Björkbackens förskola anslutits till Råsslaverket och alla får värme av den här anläggningen.

– Råsslaskolan är vår största kund och skolan ska dessutom byggas ut med nästan 5 000 kvadratmeter och blir därmed en ännu större kund.

Räcker Råsslaverkets kapacitet för detta?

– Ja, det kommer det att göra och när det gäller Råsslaverkets livslängd, räknar vi med att det kommer att hålla i ytterligare cirka 30 år, innan det är dags att förnya det.

Jonas Lind, regionansvarig på Eon, säger så här:

– Just nu gör vi stora satsningar, via 350 miljoner kronor på en anläggning på Ingelsta och vi konverterar Navestadsanläggningen till miljövänlig bioolja.

– Vi är organiserade att hantera storskaliga fjärrvärmenät och därför känns det bra att vi säljer småskaliga Råsslaverket och fokuserar på våra stora projekt på Norrköpings stad framöver.

Vad tycker de tre kunderna i Krokek om förändringen?

– Vi har haft en nära dialog med skolorna och samfälligheten och även de har tyckt att den här affären verkar logisk och som en bra idé, säger Henrik Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om