Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny transformatorstation men också något för vildbina

När Eon byggt en ny transformatorstation i Krokek för att trygga elförsörjningen för kunderna har man också tänkt på den biologiska mångfalden. En bi-bädd av sand har nämligen anlagts intill stationen.

Louise Westerberg, ECM-expert på Eon, samt Victor Sedman, stationsansvarig på Eon framför den anlagda bi-bädden som kan komma att bli hem till olika sorters vildbin.

Louise Westerberg, ECM-expert på Eon, samt Victor Sedman, stationsansvarig på Eon framför den anlagda bi-bädden som kan komma att bli hem till olika sorters vildbin.

Foto: Patrik Selsfors

Krokek2023-10-08 16:00

I Krokek har nu kapaciteten för elnätet ökat. Det beror på att en ny transformatorstation har tagits i drift. Den gamla, från början av 1970-talet, har fått stryka på foten och då har man också passat på att bygga en ny ledning.

– Det är en gammal anläggning så det var dags att göra något åt den. Huset och det som finns häri är helt nytt medan transformatorerna är de befintliga som håller ett tag till. Sedan är alltså ledningen dubblerad så det finns två matningsvägar, det är en stor fördel om det skulle bli något fel, säger Eons projektledare David Håkman och Ulrika Sälg, chef för lokalnätsaffärer tillägger:

– Det här leder ju till en tryggare elförsörjning för våra kunder här i området.

undefined
Den nya transformatorstationen i Krokek är nu i bruk och ska trygga elförsörjningen. Den har uppförts av Eon och entrepenören SEKE som har sitt huvudkontor i Norrköping.

Budgeten för denna transformatorstation samt ledningsbygget är sammanlagt cirka 30 miljoner kronor. I och med att behoven av ökad elkapacitet ökar både när det gäller transportsektorn och inom basindustrin lägger Eon ganska mycket på att trygga eltillförseln.

– Vi har satsat 16 miljarder kronor i elnätet i Sverige de senaste 3-4 åren och räknar med att lägga 5-6 miljarder om året framöver för att investera och öka kapaciteten, förklarar Björn Persson, regionchef för Eon.

Den nya transformatorstationen innebär också andra vinster.

– När vi stärker de här större stationerna kan vi sedan göra ännu mer investeringar ut till slutkund vilket till exempel innebär att man kan ansluta sina solceller eller annat, säger Ulrika Sälg.

På plats från kommunen finns Gunnar Cederberg från samhällsbyggnadskontoret.

– Vi har ju ett stort intresse från företag som vill etablera sig i Norrköpings kommun och företag som har expansionsplaner, då är det väldigt viktigt att vi har ett starkt elnät att erbjuda.

undefined
En dubblering av ledningarna har också genomförts för att trygga eltillförseln. Numera tänker man också på den biologiska mångfalden i ledningsgatorna.

Det väntar också stora elintensiva projekt i närområdet.

– En av anledningarna att vi har förstärkt här är att vi ska klara av att ansluta bygg-el för bygget av Ostlänken, förklarar Ulrika Sälg.

Men när det ska byggas och sättas upp nya ledningar görs numera fler överväganden.

– Vi har anlagt en bi-bädd här intill för att locka till oss vilda pollinatörer. Förhoppningen är att vildbin ska hitta dit framöver, berättar Victor Sedman, stationsansvarig på Eon.

Louise Westerberg är anställd på Eon för ekologiskt underhåll av ledningsgatorna (ECM-expert). Hon förklarar tanken bakom:

– Det finns en brist på habitat för vilda bin men en bi-bädd i söderläge ger rätt förutsättningar. Sedan behöver de också blommor, fruktträd och annat som de kan samla pollen från och det finns här i närheten.

undefined
Louise Westerberg, ECM-expert på Eon, samt Victor Sedman, stationsansvarig på Eon framför den anlagda bi-bädden som kan komma att bli hem till olika sorters vildbin.

Hon jobbar alltså för att det blir ekologiskt hållbart när anläggningar byggs.

– Vi jobbar dels med stationerna men också med ledningsgatorna där mitt huvudfokus ligger. Vi vill förbättra den biologiska mångfalden där genom att justera hur vi röjer och anpassa det till varje enskild biotop, berättar Louise Westerberg som exemplifierar med att man lämnar stockar av viss storlek så att insekter kan föröka sig där.

– Vi gör inte så mycket restaureringar utan justerar oftast efter de egenskaper som redan finns. Det handlar om att ge möjligheter för hotade arter eller arter som växer långsammare att fortsätta frodas.

undefined
Så är stationen invigd. Gunnar Cederberg, samhällsbyggnadskontoret, David Håkman, projektledare på Eon samt Ulrika Sälg, chef för lokalnätsaffärer, stod för den symboliska ihopkopplingen.

Så är det dags att formellt inviga transformatorstationen. Det blir ingen bandklippning utan istället ansluts lämpligt nog en kontakt av de ansvariga. Bi-bädden får dock förmodligen vänta ett tag på sina hyresgäster.

Karta: Flädervägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!