Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu repeteras det för fullt inför Krokeksspelet i juni

I helgen dök det åter upp munkar vid platsen där Krokeks kloster låg vid Ödekyrkan.
Dock inga riktiga munkar, utan skådespelande amatörer som är med i Krokeksspelet, som har premiär den 11 juni.

Håller i trådarna. Barbro Westlund är manusförfattare och aktör för det kommande Krokeksspelet, som regisseras av rutinerade Lasse Torstensson från Finspång.

Håller i trådarna. Barbro Westlund är manusförfattare och aktör för det kommande Krokeksspelet, som regisseras av rutinerade Lasse Torstensson från Finspång.

Foto:

KROKEK2004-05-10 06:00
- Och nu har vi alla kläder klara till det 30-tal glada amatörer i alla åldrar som är med i det här krönikespelet, säger manusförfattaren Barbro Westlund, före detta kyrkoherde i Krokek och hon agerar bland annat kokerska i krönikespelet.
- Jag är mycket glad att vi har fått Lasse Torstensson från Finspång som regissör. Han är mycket värdefull med sin rutin från andra teaterföreställningar och jag känner mig helt lugn inför vår egen premiär, säger Barbro Westlund.
Lasse Torstensson känner sig lika lugn:
- Allt känns under kontroll. Kunde jag som regissör ro i land ett krönikespel i Finspång för några år sedan med 152 aktörer och en häst, ska jag väl kunna klara hem det här Krokeksspelet och dess 30 agerande plus en häst, säger Lasse Torstensson med ett litet leende.
- Det som är kul med Krokeksspelet är också att det inte blir så högtidligt, utan det kommer att finnas utrymme för både skoj och skratt under föreställningen och det tycker jag är bra.
Handlingen i Krokeksspelet utspelas vid platsen för Krokeks kloster, Krokeks sockenkyrka och Ödekyrkan. Det omfattar händelser från 1420-talet till våra dagar, så det är en lång och intressant resa i tiden.
Publiken kommer att få möta historiska personer som gardianen Ingolf, biskop Sommar, fogden Filip Mårtensson, familjen Skarp från Knorra i Skogsby och herrskap från Stavsjö, men också uppdiktade personer som pigor från Uttersberg, Raggahult och Mörkhult, mjölnardrängar från Svintuna kvarn och en jordemor från Hacketorp.
Det blir inte bara munksång av franciskanerbröder, utan också folkmusik från medeltid till 1800-tal. Tre föreställningar är inbokade, den 11, 12 och 13 juni vid Krokeks ödekyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om