Minns sitt drömjobb 1965
Kolmårdens djurpark kan nu lägga sin 40:e säsong till handlingarna och jubileumssäsongen har fått Ywonne Pfeiffer att minnas sin egen ungdom tillsammans med djurparken.
Christer Widlund, som är anställd på Kolmårdens Camping & Stugby, lägger sista handen vid den nya installationen av vatten och avlopp intill varje enskild husvagnsplats.
Foto:
- Jag var med redan 1965, när djurparken skulle öppnas och vi är många i Kolmården och Krokek som har anledning att tacka djurparken för alla arbetstillfällen som vi fått under de gångna 40 åren. Inte minst alla ungdomar som fått sina första erfarenheter med arbetslivet via djurparken.
- Själv fick jag som 12-åring mitt drömjobb tack vare djurparkens tillkomst - men jag fick det på bensinmacken som vår ungdomsledare Gunnar Björn öppnade precis vid djurparkens då nya parkering.
<B>+ Varför var det ett drömjobb?</B>
- Jag hade av någon anledning en dröm om att få tvätta bilrutor på en bensinmack och den lyckan fick jag uppleva när jag anställdes på Gunnar Björns BP-mack, som bara låg 100 meter från mitt hem. tänk att få tvätta bilrutor och ha en grön Beppe-tröja på sig.
Idag: Krokek
- Jag skrev även upp bilarnas registreringsnummer och det hände att djurparkschefen Ulf Svensson stannade till med sin Volvo P 1800 och frågade hur många bilar som kommit från exempelvis Dalarna den dagen.
<B>+ Hur minns du själva tillkomsten av djurparken för 40 år sedan?</B>
- När vi blev på det klara med att en av Europas största djurparker skulle öppnas i vår lilla by Kopparbo, minns jag att många människor blev rädda för det stora projektet.
- Man oroade sig för allt möjligt, som den hemska tanken att en tiger skulle rymma och komma lös i Kopparbo eller att vi nu skulle tvingas att sitta i långa bilköer, när vi skulle åka och handla.
- Men där fick vi fel och vi är som sagt många som får tacka djurparken för alla arbetstillfällen som skapats. Både många hemmafruar som kom ut i arbetslivet som entrékassörskor, i souvenirbutikerna, i restaurangbranschen och som städerskor i parken.
<B>+ Och du själv?</B>
- Jo, ju äldre jag blev kom jag också att sommarjobba i djurparken under flera år. Vi var många ungdomar från Kolmården, som fick något att göra. Härligt att tjäna egna pengar, lära sig att arbeta och samarbeta. Det är viktigt i unga år. Och fortfarande är det många unga som har sitt första sommarjobb i djurparken.
- Det är onekligen många minnen som dyker upp från den tiden som Kopparbo blev en stor prick på den svenska kartan, en gång i tiden, för 40 år sedan.
<span class=Rub1>Husen förfaller på stationsområdet
<span class=Ing>KROKEK<B>
Vem bär ansvaret för att de mindre husen bredvid Krokeks järnvägsstation förfaller?
Det undrar en Krokeksbo, som lider med förfallet av de gamla tegelhusen, som bland annat blivit helt nedklottrade med graffiti senaste året.</B>
- Det är jag som äger både stationshuset och de mindre tegelhusen, säger Evelin Enqvist som köpt husen av SJ och hon driver butiken Kolmårdens Djur & Fiskeshop i stationshuset.
Polisanmält klotter
- Och jag kan bara beklaga att någon eller några klottrat ner de fina och k-märkta mindre husen bredvid stationshuset. Jag har polisanmält skadegörelsen och vi får väl se vad polisen kommer fram till i sin utredning. I alla fall har de varit här och tittat på skadegörelsen.
- Jag har tänkt att tvätta bort graffitin vartefter så att husen blir lika fina som tidigare, men allt kostar pengar och det är mycket som ska göras, konstaterar Evelin Enqvist.
Bedrövlig syn
Dessutom tycker en del att barackerna som står uppställda bredvid de unika och k-märkta mindre tegelhusen, ser tråkiga ut och borde tas bort. En bedrövlig syn för alla som passerar stationsområdet med tåg och de som går av för vidare transport till Kolmårdens Djurpark.
- Men barackerna inget som jag råder över, eftersom det är SJ:s baracker, säger Evelin Enqvist.
<span class=Rub1>Nya förbättringar på Kolmården camping
<span class=Ing>KOLMÅRDEN<B>
Kolmårdens Camping i Sandviken är Östergötlands största campingplats med uppåt 80.000 gästnätter. Och nu har man klart med en ny förbättring av verksamheten till nästa säsong, nämligen vatten och avlopp till varje enskild husvagnsplats!</B>
- Vi har märkt en allt större efterfrågan på individuella vatten- och avloppsledningar till varje husvagnsplats och därför har vi nu installerat ett antal sådana, säger campingägaren Pierre Mohlin.
- Och vi är snart färdiga med den här nya installationen, där vi till en början har dragit fram vatten och avlopp till 18 av våra 180 husvagnsplatser, men märker vi att efterfrågan blir stor kommer vi att utöka antalet platser ytterligare med eget vatten och avlopp.
<B>+ Hur har den gångna säsongen varit för den här anläggningen i Kolmården?</B>
- Jag tycker det varit en bra säsong, även om det var lite trevande i början på sommaren, men augusti blir en allt bättre besöksmånad för varje år och den trenden höll i sig även i år och gjorde att säsongen totalt sett blev riktigt bra.
Säger Pierre Mohlin som för övrigt utsågs till "Årets företagare" i Kolmården i år av Kolmårdens Företagsgrupp. Motiveringen var att han får utmärkelsen, för en offensiv företagsutveckling med sikte på framtiden.
- Det kändes givetvis jättekul, säger Pierre Mohlin. Med tanke på den entreprenörsanda som finns i Kolmården och med över 100-talet företag som Företagsgruppen representerar är det extra kul att jag fick ett sådant pris.