Centerkvinnorna i Norrköping uppvaktar varje år en lokal företagarkvinna med tårta och diplom med anledning av internationella kvinnodagen.
I år föll valet på Lotta Ek, vd för Ecotopic i Krokek. "En sann förebild på orten", menar Centerkvinnorna och utvecklar: "Hennes initiativkraft och företagaranda inspirerar och sprider ringar på vattnet. Vi vill uppmärksamma henne som företagare och förebild".
Motiveringen lyder: "När kvinnan i familjen är VD för företaget ser vi ett modernt, genomtänkt och jämställt ledarskap. Att företaget under 2019 gått från att vara en sidoverksamhet till att Lotta Ek nu satsar helhjärtat på Ecotopic AB är både modigt och inspirerande. Den nygamla tekniken att pyrolysera biomaterial till biokol är miljövänlig och i takt med naturen."
På fredagen fick Lotta Ek besök av Anna Edebo, ordförande i Centerkvinnorna i Norrköping.
– Jätteroligt. Det är verkligen en ära, säger Lotta Ek om att bli uppmärksammad.
Lotta Ek, vars styrka är projektledning, driver tillsammans med sin sambo Mattias Gustafsson två företag. Ett av dem är Ecotopic, ett konsultföretag som hjälper kommuner, och offentliga och privata företag att börja producera eller använda biokol.
– Biokol är förkolnat växtmaterial, som används framför allt som jordförbättringsmedel och kolsänka, säger Lotta Ek.
Växtmaterialet kan vara stubbar och grenar, avfall som man inte kan använda på annat sätt. Man förvandlar det till kol i en modern kolmila, med modern teknik som förkolar växtmaterialet.
– Det man får är ett stabilt kol, som inte bryts ned när man lägger det i jord, utan det ligger där i hundratals till tusentals år, och låser då grundämnet kol, som vi har för mycket av i atmosfären, ner i marken, och skapar en så kallad kolsänka.
Det binder alltså koldioxid i markerna. En kolbit är också full av små håligheter, som låser vatten och näring. Det minskar läckage av näring till vattendrag och avdunstning av vatten när det är varmt på sommaren.
Det är en gammal metod, men i dag en ung, innovativ bransch i Sverige. Företagarparet i Krokek producerar inget biokol själva, däremot köper de via sitt andra företag, Biokolprodukter Global, in biokol från de som producerar det, för att sedan sälja det.
Lantbrukare kan producera eget biokol, med biokolpannor, som dels ger värme och dels biokol. Som biomassa används det material som finns tillgängligt på gården, kanske från skogen.