Att framtiden är oviss för Wildfire, framgick med all önskvärd tydlighet vid det samrådsmöte, som Norrköpings kommun höll i Råsslaskolans matsal i Krokek på tisdagskvällen.
Ett möte som lockade drygt 50 besökare inklusive flera politiker och tjänstemän från Norrköpings kommun och även representanter för djurparken.
– Vi undersöker med jurister, om djurparken kan få lov att öppna berg- och dalbanan tillfälligt redan till säsongspremiären och i avvaktan på beslutet om den nya detaljplanen, berättade Marita Eriksson, chef för bygglovsavdelningen hos kommunen.
Och hur går det med detaljplanen?
– Förslaget till ny detaljplan hoppas vi ha klar till kommunfullmäktiges möte i slutet av maj, sade kommunalrådet Kikki Liljeblad (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Men jag är ganska säker på att detaljplanen kommer att överklagas och hur lång den processen sedan tar, är omöjligt att säga redan idag.
Att detaljplanen kommer att överklagas, bekräftades av en av de cirka 20 närboende som kämpar mot berg- och dalbanans existens:
– Vi kommer att kämpa mot detaljplanen så länge vi kan, säger den här representanten för de klagande som vill vara anonym. Och det beror på att vi tidigare, när vi gått ut med namn i media, drabbats av nättroll med hat och hot från sådana som är för berg- och dalbanan och det vill jag inte vara med om igen.
Är det fortfarande bullerproblemet som ni är kritiska mot?
– Bullret är inte bra, men det tyngsta argumentet mot berg- och dalbanan är att den ligger fel mitt i den känsliga Kolmårdsnaturen och borde rivas. Vi har inget emot berg- och dalbanor, men den borde legat någon annanstans, exempelvis Bråvalla, där man bland annat har musikfesten. Där skulle en nöjespark platsa bättre än här uppe i Kolmården.
Bland de många besökarna på samrådet, var Åke Karlsson från nya Landsbygdspartiet Oberoende:
– Men här är jag bara privat som Kolmårdsbo, förklarade Åke Karlsson, som var positiv till berg- och dalbanan. Om banan måste rivas, kan ju djurparkens framtid hotas och det vore en stor katastrof. Framförallt med tanke på alla jobb som skulle försvinna, både i själva djurparken och för alla småföretagare i Kolmården som får arbetsuppdrag hos djurparken, inklusive bönder som säljer foder dit.
– Utan en djurpark skulle livet bli rätt så tråkigt härute i Kolmården, så att djurparken skulle tvingas lägga ner, kan jag bara inte tänka mig.
Men hur ser du på bullerproblemet, som framhålls av de som är emot berg- och dalbanan?
– Det är överdrivet. Jag satt själv hos en som bor cirka 300 meter från banan förra året och hörde inte ett dugg från banan. Lite Bamseljud hörde jag faktiskt, men inget från Wildfire.
Från djurparken fanns bland annat teknikchefen Niclas Palmkvist på plats i Råsslaskolan:
– Vi hoppas givetvis att kunna köra igång Wildfire redan under premiärdagen den 14 april, men bara under förutsättning, förstås, att Norrköpings kommun fått klartecken för detta från Boverket.
Har ni någon annan ny attraktion i år, om nu inte den "nygamla" berg- och dalbanan kan rulla igång?
– Ja, vi har investerat nio miljoner kronor i en flygande matta, en ny attraktion som finns i Bamses värld och är därmed förstås byggd för våra yngre besökare.
– Visst känns det som smolk i bägaren, att vi just nu inte kan ha med Wildfire i vår marknadsföring inför den här säsongen. Men vi kan inte göra annat än att avvakta den lagliga processen angående detaljplanen, innan vi kan göra något.
Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) var också på plats i Krokek och sa så här:
– Från kommunens sida kommer vi inom lagens gränser, att göra allt vi kan för att djurparken ska få behålla sin berg- och dalbana. Djurparken är jätteviktig för Norrköpings kommun, med alla skatteintäkter vi får in från alla anställda och indirekt från inkomster och arbetstillfällen för turistnäringen via besökarnas shopping, boende, restaurangbesök med mera inne i Norrköping, dit många också kommer.