Hoppas få pengar till en ny bryggrenovering
Knappt har nyrenoverade Sandviksbryggan invigts i Kolmården, förrän Krokeks Hembygdsförening jobbar med nästa byggprojekt: Kvarnbryggan nedanför Svintuna kvarn.
- Och det är verkligen bråttom med renoveringen, framhåller Ulf Svensson. För den yttersta delen redan rasat ner i Bråvikens vatten och bryggdelen innanför har börjat ge vika.Hur stora renoveringskostnader kan det bli tal om?- Vi har inte räknat närmare på det, men jag tror att det bör stanna på högst 100.000 kronor, eftersom en hel del av bryggan är renoverad sedan tidigare och det virket kan behållas, säger Ulf Svensson.Vad gör då denna brygga så viktig att bevara?- Därför att den är en historiskt viktig del här i Krokek och dessutom en brygga som fortfarande används av Krokeksborna. Bland annat de som bor i närheten av bryggan och som använder den för bland annat fiske och jag vet att även de äldre på Bråviksgården använder sig av Kvarnbryggan vid utflykter.Hur användes den i gångna tider?- För länge sen var det ju så att bönderna från Vikbolandet kom hit över Bråviken i båtar med sin säd efter höstskörden och fick den mald i Svintuna kvarn. Då lade de till här vid Kvarnbryggan för lämning och hämtning och därav namnet på bryggan.Stadsantikvarien Ann-Charlotte Hertz håller med om att bryggan är värd att renoveras och behållas för framtiden:- Ja, Jag håller helt och hållet med Krokeks Hembygdsförening att Kvarnbryggan är värd att bevaras, med tanke på den historiska bakgrunden som bryggan har. Så frågan är "bara" vem som ska stå för renoveringskostnaden , men jag hoppas som sagt att kommunen kommer till beslut innan bryggan blir alltför fallfärdig.Vikingalämning
Angående Svintuna kvarn, i Kolmårdsbranten rakt ovanför bryggan, lär en kvarnanläggning ha funnits alltsedan vikingatiden, enligt en historisk skrift av Stig Hellerström. På 1300- och 1400-talet omnämns Svintuna kvarn i olika handlingar och hade både staten och enskilda som ägare under årens lopp. Siste brukaren av kvarnen var Harald Zetterberg som drev den till 1968. Idag ägs anläggningen av Norrköpings kommun och sköts av Krokeks hembygdsförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!