Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fyndjakt vid klostret

Nu undersöks i stort sett hela Krokeks ödekyrkogård med en kraftfull markradar. Allt för att avslöja så mycket som möjligt om klostret som låg här under 1400- och 1500-talet.

Klosterprojektets nya logotype i Krokek, där man uppifrån ser en ek, Krokbäcken och underst tre kors som symboliserar munkarnas löften om avhållsamhet, fattigdom och lydnad.

Klosterprojektets nya logotype i Krokek, där man uppifrån ser en ek, Krokbäcken och underst tre kors som symboliserar munkarnas löften om avhållsamhet, fattigdom och lydnad.

Foto: Kjellberg Anita

KROKEK2008-04-23 03:00
- Framförallt hoppas vi kunna kartlägga husgrunderna både innanför och utanför kyrkogårdsmuren, säger Ulf Svensson från Krokeks hembygdsförening, som tänker låta barn från Krokeks skolor delta i utgrävningarna framöver. - Vi har börjat ett projekt Råssla och Uttersbergsskolan där arkeologen Marie Olzén kommer och berättar om klostret för skolbarnen. Dehar visat stort intresse för klostret. Så efter att vi klarat av markradarundersökningen och åter börjar med utgrävningarna av klostret, kommer skolbarn att bjudas in och delta i grävandet.Krokeksspel igen?
- Då handlar det om att vi fortsätter utgrävningarna av åkern utanför muren och även ner mot Krokbäcken, för vi får inte gräva innanför kyrkogårdsmuren. - Jag har även förhoppningar om att skolbarnen sätter upp Krokeksspelet, som vi tidigare spelade här på ödekyrkogården och som bland annat handlar om det gamla franciskanerklostret som låg här en gång i tiden.Varför denna satsning på skolbarnen?- Därför att det känns mycket viktigt att vi får den yngre generationen Krokeksbor intresserade av det här projektet också och det ser vi ut att lyckas bra med.- När det gäller den här nya markradarundersökningen har vi fått in fondmedel på 200.000 kronor, så totalt har vi nu satsat hela 800.000 på klosterutgrävningarna i Krokek, säger Ulf Svensson. Ny logotype
Ulf Svensson visade också upp en ny logotype för klosterprojektet:- Den är nyritad och har blivit godkänd och registrerat som klosterprojektets logotype, säger Ulf Svensson. På loggan finns med en ek från Krokeks adelsman Wilken Olssons vapensköld, en rand som föreställer Krokbäcken och så tre kors från Lösings häradsallmännings symbol, som symboliserar munkarnas löften om avhållsamhet, fattigdom och lydnad.Angående den nu pågående radarundersökningen av marken, säger arkeologen Pär Karlsson från Riksantikvarieämbetet i Linköping:- Vi går tre meter ner i marken och letar framförallt efter stenmurar, som kan visa rester av husmurar från klosterperioden. Något som är extra värdefullt innanför kyrkogårdsmuren, där det råder grävförbud. Men tack vare radarn hoppas vi ändå få en bra bild av hela området och förhoppningsvis hitta spår av tidigare bebyggelse. Innan Ulf Svensson hastar vidare till andra projekt, säger han så här med en glimt i ögonvrån:- Det känns jättespännande att fortsätta utforska tiggarmunkarnas tid här i Krokek. Jag ska försöka få fram mer medel till fler undersökningar och ibland känner jag mig nästan som den siste tiggarmunken här i Krokek...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om