"Exploatera inte tätortsnära jordbruksmark"

Naturskyddsföreningen tycker att man ska bevara den tätortsnära jordbruksmarken vid Krokek.

Långa gärdet i Krokek. Jordbruksmark där kommunen tänker sig bostäder.

Långa gärdet i Krokek. Jordbruksmark där kommunen tänker sig bostäder.

Foto: Åsa Hanell

Krokek2019-11-06 08:00

Naturskyddsföreningen välkomnar att kommunen gör en fördjupad översiktsplan för Krokek och Strömsfors.

"Vi har många år påpekat, i samband med att detaljplaner har upprättats i området, att ett helhetsgrepp behöver tas på utvecklingen av orten", skriver Naturskyddsföreningen i sitt samrådsyttrande.

Men Naturskyddsföreningen tycker inte om att man vid ett flertal områden som omfattas av översiktsplanen för Krokek och Strömsfors planerar ny bebyggelse på jordbruksmark. 

I kommunens miljökonsekvensbeskrivning är enligt Naturskyddsföreningen bedömningen att man kan bygga på jordbruksmark nära befintlig bebyggelse eftersom ytorna är små och splittrade. Jordbruksmark längre bort från centrum är dock större och bör därför undantas, enligt miljökonsekvensbeskrivningen.

I sitt yttrande anser Naturskyddsföreningen att all jordbruksmark ska undantas från exploatering.

– Det kan väl alltid finnas undantag, men generellt måste vi vara rädda om den åkermark vi har, säger Stefan Arrelid, ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrköping.

Jordbruksmark som ligger centralt har också ett odlingsvärde, menar han, för livsmedelsproduktion, foder och kolonilotter. 

"Tätortsnära jordbruksmark behöver bevaras för att klara livsmedelsförsörjningen i framtiden. Även små ytor närmare bebyggelse behövs för mer småskalig trädgårdsodling", skriver föreningen.

Enligt miljöbalken ska man bara ta till jordbruksmark till bebyggelse om det inte finns andra alternativ, säger Arrelid.

Karta: Krokek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!