- Ja, det kan man säga, för det är Norrköpings första mini-energihus som dessutom kommer att få en sorts mosstak, säger projektsamordnaren Jan Ekman på Norrköpings kommun.
- Dessutom är Tintomara, som är arbetsnamnet på den här förskolan i Krokek, nästan en kopia av nybyggda förskolan Solstenen i Rambodal och kan också med enkla medel byggas om till skola, om det skulle behövas i framtiden. Men Tintomara blir ännu mer energisnålt jämfört med Solstenen.
Vad menas med mini-energihus?
- Mini-energihus innebär att vi har väldigt låga värden, när det gäller energitillförseln. Vi har ju önskemål och krav på oss att bygga så energisnåla hus som möjligt för varje nytt byggprojekt.
- Det blir mycket isolering i Krokekshuset, mer än vanligt, och huset uppfyller därmed kravet på högst 69 kilowattimmar per kvadratmeter och år, för att få kallas mini-energihus. Och i Krokek räknar vi med att komma ner mot mellan 55 och 60.
Har Rambodal lika bra energivärden?
- Nej, det huset projekterades lite tidigare och har inte riktigt samma energisnålhet, vilket dock den kommande förskolan i Svärtingen kommer att ha.
Hur stort blir Tintomara?
- Det kommer att innehålla sex avdelningar och dimensioneras för att kunna ta emot mellan 15 och 17 barn vardera. Och om allt går enligt planerna är Tintomara klar att invigas under hösten 2011.
Sedan ska taket vara något alldeles speciellt?
- Ja, det stämmer, för istället för tegel, kommer vi att lägga en sorts mosstak, ett moss-sedumtak. Dels för att få en fördröjning av vattnet ner på backen, om det kommer ett riktigt skyfall, dels innebär ett mosstak lite mer miljöstruktur och passar bra in i omgivningen.
- Det finns mosstak på andra platser i Sverige och det anammar vi nu här och kommer även att förse Svärtinges kommande nya förskola med samma sorts tak, säger Jan Ekman. Även Svärtingeförskolan kommer att bli lika energisnålt som Tintomara.