Senast den 1 september ska dagsverksamheterna för demenssjuka vid Gläntan i Krokek och på Generalsgatan ha avvecklats och deltagarna erbjuds platser på någon av de större. På Gläntan hänvisas de att med hjälp av färdtjänst ta sig in till Norrköping flera dagar i veckan och därmed har samtliga tackat nej till den erbjudna platsen.
– Som demenssjuk är det svårt att förflytta sig med färdtjänst som sällan åker raka vägen, personerna vet inte vart de är och vart de ska. Allt ligger i demenssjukdomens natur att det är svårt att reda ut förändringar, säger Birgitta Hasselrot, engagerad Krokeksbo som före sin pension arbetade på Norrköpings kommun och var med och utformade verksamheten på Gläntan.
Det är de två med minst antal deltagare som ska stängas ned, men Birgitta menar att en verksamhet med nio personer är inte liten när det handlar om demenssjuka.
– Det var bara tio år sedan vi grundade Gläntan och då valde vi att göra lokalerna anpassade för max tio deltagare eftersom personer med demens mår bäst i sådan miljö.
Resultatet blir alltså att de demenssjuka kommer att förlora verksamheten kommer att behöva mer hjälp från anhöriga, hemtjänst och vissa kan behöva flytta till ett demensboende.
– Om man tar hänsyn till vad konsekvenserna kostar så kommer inte kommunen att tjäna något på de här nedläggningarna, det är jag övertygad om, säger Birgitta Hasselrot.
Hon fyller också i att det är ett ytterområdesdilemma att just Gläntan läggs ned.
– Det är lättare för dem att åka på studiebesök runt om i landet än att komma hit, två och en halv mil utanför stan. Hade de gjort det hade de förstått hur viktigt det är att den här verksamheten får finns kvar.