Mannen bakom "framgångssagan", Ulf Svensson, fanns givetvis på plats liksom bokens författare, arkeologen Marie Ohlsén från Östergötlands länsmuseum.
- För mig är det en gammal dröm som gått i uppfyllelse, i och med utgrävningarna, forskningen och dokumentationen av franciskanerklostret i Krokek, sa Ulf Svensson. Och att det nu även ligger en bok tryckt och färdig om det här projektet känns mycket tillfredsställande.
Fantastiskt arbete
- Och här vill jag framförallt berömma Marie Ohlsén, som lagt ner ett fantastiskt arbete på hela projektet inklusive den nya boken, tillsammans med sina medarbetare, inte minst Hans Nilsson från universitetet, framhöll Ulf Svensson.
- Nu är min förhoppning att den här boken ska påminna oss om bygdens historia och att unga och gamla ska engagera sig i Krokeks hembygdsförening, där vi bevarar och dokumenterar sånt som är värde för kommande generationer. Som exempelvis det här projektet med klostret.
- Men, tillade Ulf Svensson, jag hoppas det här projektet ska fortsätta lite till. Bland annat genom att närmare undersöka husgrunderna utanför kyrkomuren samt att vi ska få ekonomisk möjlighet att bygga en modell av klosterkyrkan och ställa den här på ödekyrkogården.
En miljon
Med tanke på att Ulf Svensson redan lyckats få fram drygt en miljon kronor till det här projektet via bland annat stiftelser och fonder, är det nog ingen som tvekar på att han ska lyckas även med detta.
Marie Ohlsén själv summerade klosterprojektet så här:
- För mig har det varit ett fantastiskt spännande arbetet, ända sedan 2004, då jag blev tillfrågad att ingå i projektet och fram till att vi nu ser resultatet i form av den här boken.
- Det är den första boken jag skrivit och jag har försökt vaska ur allt som jag fått fram om den här platsen. Boken bygger på tidigare forskning om Krokeks kloster, om vad andra skrivit under årens lopp om fransciskanerkloster i Sverige och det i Krokek.
- Dessutom bygger boken även på egna arkeologiska undersökningar i tre olika hål på området och på mina efterforskningar och besök på fransciskanska rester av kloster runt om i Norden. Så det är en mängd olika studier som slagits samman till den här boken.
- Och en av de saker jag kommit fram till, säger Marie Ohlsén, är att klostret i Krokek med dess kyrka, som var cirka 45 meter lång och 20 meter bred, imponerade på alla, som ett skogskloster, med ett stadsklosters dimensioner.
En dröm uppfylld
Sara Classon från Krokeks Hembygdsförening gav en stor eloge till de ansvariga för bokens tillkomst:
- Framförallt till Ulf, som länge haft en dröm om utgrävning av Krokeks kloster och själv sett till att det kunnat genomföras ekonomiskt via bland annat fond- och stiftelsepengar. Men också en eloge till Marie Ohlsén, som grävt själv och även skrivit boken och Hans Nilsson, som varit mycket delaktig.
- Boken kommer att säljas på bland annat Marmorbruksmuseet, på Svintuna marknad och förhoppningsvis även i Norrköping på stadsmuseet och hos bokhandlare.
Tilläggas kan att boken är rikt illustrerad av bilder och försöker spegla den verksamhet som bedrevs på Krokeks kloster under de 110 år som det var öppet, det vill säga mellan cirka 1430 och 1540, sedan Gustav Vasa bestämt att alla fransiscanerkloster skulle stängas. Men det är en annan historia...