Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kunskapsljuset får kritik av DO

Friskolan Kunskapsljuset saknar riktlinjer för att förhindra sexuella trakasserier. Det konstaterar DO efter att ha utrett Skolinspektionens uppgifter.

Foto: Malin Perk

kritik2018-07-14 17:00

När Skolinspektionen gjorde en tillsyn på den muslimska friskolan Kunskapsljuset märkte de att elever i vissa årskurser inte kunde sitta bredvid eller samarbeta med elever av ett annat kön.

Läs mer: Kraftig segregering på skola.

Vissa pojkar kunde inte heller ta kvinnor i hand. Det är med bakgrund av detta som Diskrimineringsombudsmannen, DO, har utrett Skolinspektionens uppgifter. DO konstaterar att skolan saknar riktlinjer för att förhindra sexuella trakasserier. Skolan har enligt DO även brister i arbetet med att motverka diskriminering.

– Vi tycker att det är en orätt bedömning då vi anser att vårt arbete täcker in dessa frågor väl, skriver skolans huvudman Isam Bardaqji i ett mail.

Alla skolor ska ha riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier. I riktlinjerna ska det även framgå att skolan tar avstånd från sexuella trakasserier. I Kunskapsljusets likabehandlingsplan finns ett avståndstagande från trakasserier men det omfattar inte sexuella trakasserier och lever därför inte upp till kraven, enligt DO:s beslut. Isam Bardaqji menar att någonting måste ha blivit fel.

– I likabehandlingsplanen finns ett kapitel som är benämnt just ”Sexuella trakasserier” och handlar om att trakasserier kan vara av sexuell natur, att det då kallas sexuella trakasserier. Kapitlet berättar också om hur de kan te sig och hur det ska behandlas, skriver Isam Bardaqji.

Skolan ska varje år undersöka om det finns risker för diskriminering eller om det finns andra hinder för elevens rättigheter. Skolan har genomfört enkäter om trivsel och trygghet men enkäterna har bara tagit upp kränkande behandling. Det har inte genomförts någon undersökning om diskriminering. Enligt Skolinspektionens dokumentation planerar skolan att genomföra vissa åtgärder men eftersom enkäten inte tar upp diskriminering bedömer DO att skolans arbete inte lever upp till kraven.

Isam Bardaqji skriver i sitt mail att de bland annat har infört matsalsvärdar, rastvakter och utfört åtgärder i kränkningsarbetet.

– Vår undersökning fokuserar förvisso på trygghet och trivsel, men vi anser att vi även täcker in frågorna om risker för diskriminering eller repressalier och andra hinder för enskildas rättigheter och möjligheter. Om man känner sig otrygg eller om man inte trivs så har det en orsak, och den orsaken kan vara just diskrimineringsrelaterad eller orsakad av trakasserier. Med andra ord de åtgärder vi då hade planerat in, och som vi nu genomfört, har en grund anser vi. Men självklart kan vi och ska inkludera direkta frågor kopplade till diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier om så krävs, skriver Isam Bardaqji.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!