Stort behov av deltidsbrandmän i länet

Bristen på deltidsbrandmän är akut i landet, enligt en kartläggning från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I Östergötland är behovet stort, men inte alarmerande.

På vissa håll är bristen på deltidsbrandmän akut.

På vissa håll är bristen på deltidsbrandmän akut.

Foto: Lotta Willsäter

Krisberedskap2019-09-04 16:00

– Det finns alltid ett behov av fler deltidsbrandmän, men behovet är inte akut just nu. Det är främst Söderköpings och Valdemarsviks station som är i behov av att rekrytera, säger Marie Bäck Jigeström, stationschef för RIB, Räddningsperson i beredskap, vid Räddningstjänsten i Östergötland.

Ungefär 10 000 av landets 15 000 brandmän jobbar som deltidsbrandmän. Det är enligt MSB inte tillräckligt och framförallt i glesbygden är behovet stort. I Söderköping och Valdemarsvik behövs tre deltidsbrandmän per station. Kraven för att kunna bli deltidsbrandman är att bo på orten och kunna ha beredskap dagtid, något som gör rekryteringen svårare.

– Deltidsstationer ligger på mindre orter och som deltidsbrandman är ett krav att kunna ta sig till stationen på fem minuter. Det blir ett bekymmer när det ofta inte finns arbetsplatser i närheten av stationen på de mindre orterna, säger Marie Bäck Jigeström. 

För att rekrytera fler deltidsbrandmän gör nu MSB, SKL, Sobona samt fackförbunden Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision en gemensam kommunikationssatsning för att locka fler till yrket. Tillsammans ska de bland annat lyfta fram hur meriterande det är att vara deltidsbrandman. I Östergötland hålls tre prova på-dagar under september.

– Förutom prova på-dagarna försöker vi nå fram via sociala medier. Vi ser även till att finnas på plats på lokala event där vi försöker rekrytera fler till yrket, säger Marie Bäck Jigeström. 

Om behovet kvarstår ska räddningstjänsten undersöka om andra anställningsformer kan locka fler till yrket.

– Vi tittar på olika idéer. Det kan innebära mer samverkan med kommunerna. Till exempel kombitjänster, att man arbetar för kommunen och har en tjänst där en del av tiden fylls hos oss.  Det är sådana saker vi får titta på. Än så länge vill vi i största möjliga mån försöka rekrytera fler deltidsbrandmän dagtid. 

Enligt Marie Bäck Jigeström finns flera fördelar med att vara deltidsbrandman.

– Företaget man jobbar på får en expert i brandskydd och sjukvård, och den enskilde personen får många nya och viktiga kunskaper att ta med sig i livet.

Jigeström menar även att den traditionella bilden av en brandman håller på att suddas ut.

– Alla kan bli brandmän. Unga och gamla, kvinnor och män. Det viktiga är att man har god fysik, hjärtat på rätt ställe och viljan att hjälpa andra människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!