Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska våld mot barn förhindras

Nu ska kommunen arbeta systematiskt för att förhindra att barn och unga utsätts för våld och förtryck.

Kraftsamling. Lars Stjernkvist (S), Eva-Britt Sjöberg (KD), Juno Blom från länsstyrelsen, och Zlatko Jankovic, chef för centrala elevhälsan.

Kraftsamling. Lars Stjernkvist (S), Eva-Britt Sjöberg (KD), Juno Blom från länsstyrelsen, och Zlatko Jankovic, chef för centrala elevhälsan.

Foto: Michael Svensson

KRAFTSAMLING2016-05-25 08:00

På tisdagen, i strålande solsken, med lekande barn i Strömparken som fond, presenterade politiker och tjänstemän i kommunen ett förslag om att ta fram ett inriktningsdokument i syfte att förhindra att barn och unga utsätts för våld och förtryck. Dessutom ska en samordnare tillsättas.

– I Norrköping har vi sedan ett tiotal år tillbaka jobbat systematiskt, framför allt när det gäller hedersrelaterat våld, därför att vi haft enskilda engagerade, men också kommunanställda som har vågat gå före och uppmärksammat problem, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

En av dem som betytt mycket för det arbetet i Norrköping är Juno Blom, utvecklingsledare på länsstyrelsen i Östergötland, där hon arbetar med nationella regeringsuppdrag mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Nu vill vi gå vidare och säga att den systematik och den målmedvetenhet som funnits när det gäller att bekämpa hedersrelaterat våld, det måste vi använda oss av när det gäller alla former av övergrepp och förtryck mot barn, säger Lars Stjernkvist.

– Det här problemet är inte nytt. Tittar man på brottsstatistik är det lite svårt att jämföra över tid, för vi vet att det finns stora mörkertal, men det är klart i en tid när väldigt många barn kommer ifrån länder där man inte lika länge har haft en lagstiftning eller inte ens har en lagstiftning som tydligt förbjuder barnaga är det klart att det blir ännu viktigare att vi jobbar aktivt och proaktivt med de här frågorna, säger Lars Stjernkvist.

– Fokus är att alla barn ska känna sig trygga i sin hemmiljö. Med hemmiljö menar vi antingen att man bor ihop med sina föräldrar, sina vårdnadshavare, eller om man bor på något av socialtjänstens boenden, HVB eller boende för ensamkommande, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).

– Det är en utmaning att vara förälder för oss alla. Men kommer man som förälder med sin familj till ett helt nytt sammanhang, med en ny kultur och nytt synsätt på både jämställdhet och barnuppfostran och barns rättigheter är det klart att det är en ännu större utmaning. Vi behöver jobba inte bara med barnen utan också involvera hela familjen och vårdnadshavarna.

Juno Blom talar om vikten av ett tydligt stöd från politiken, att man säger att det är en prioriterad fråga.

– Många gånger kan det vara så att vuxnas rädsla och obehag för att ifrågasätta andra vuxna kan väga tyngre än barns rätt till stöd och skydd. Och så får det aldrig vara, säger Juno Blom.

– Våld kostar oerhört mycket för samhället och individen.

Fakta

Förslaget: ett inriktningsdokument för att förhindra att barn och ungdomar utsätts för våld och förtryck, en politisk styrgrupp och en samordnare för det tvärsektoriella arbetet.

Man talar om tidiga och förebyggande insatser, systematik och struktur, normer och värderingar och om att våga anmäla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om