Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt färre klarar uppkörningen

Allt färre klarar att ta körkort. I Norrköping lyckas bara två av fem med uppkörningen för B-körkort. Länet ligger i bottenligan när det gäller antalet godkända uppkörningar.

"De som kör upp privat chansar mycket och har ofta svårt att förstå vad en helhetsbedömning av bilkörningen handlar om" säger Khabat Javanmiri som driver Centrums trafikskola.

"De som kör upp privat chansar mycket och har ofta svårt att förstå vad en helhetsbedömning av bilkörningen handlar om" säger Khabat Javanmiri som driver Centrums trafikskola.

Foto:

Körkort2016-08-25 08:00

Under första halvåret 2016 blev bara 42 procent av dem som genomförde körprovet i länet godkända. För Norrköping och Finspång är motsvarande siffra ännu lägre – bara 40 procent. I hela landet klarar ungefär hälften uppkörningen för personbil, alltså B-körkort.

– Grunden till att den minskar är att de som kommer till oss är sämre förberedda. Trenden är ju så, att den har vikit under en väldigt lång tid, säger Rikard Granlund, biträdande chef för förarprov på Trafikverket till TT.

Men i Norrköping och Finspång har andelen godkända prov rasat snabbt – med över tio procentenheter – bara under de senaste tre åren.

Illegala skolor

Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) ser ett växande problem med illegala trafikskolor. Även i Norrköping har körskolorna noterat en sådan utveckling.

– Det finns många svartkörare här som inte ger någon rejäl utbildning. Man får inte tillräcklig kunskap om säkerhet och riskmedvetenhet i trafiken. Dessutom är det en säkerhetsfråga i trafiken då bilarna inte alltid har dubbelkommando, säger KhabatJavanmiri, som driver Centrums trafikskola i Norrköping.

2012 ändrades reglerna så att en handledare får ha högst 15 elever samtidigt i syfte att få bukt med de illegala trafikskolorna. Men åtgärden fick inte önskad effekt.

– 15 är fortfarande ett ganska stort antal elever. Det hade varit bättre att följa Danmarks exempel, där man bara tillåter körutbildningen på trafikskolor. Att erbjuda studielån för utbildningen vore också en bra idé, säger KhabatJavanmiri.

Resurskrävande

Att färre klarar att ta körkort innebär att resurser förbrukas i onödan, både för Trafikverket och för eleverna, enligt Rikard Granlund.

– Vi vill att körkortstagaren lägger resurser på en bra utbildning i stället för att göra många prov hos oss. För trafiksäkerheten är det bättre, säger han till TT.

KhabatJavanmiri berättar att det inte är ovanligt med privatister som kört upp ett otal gånger och behöver hjäp på trafikskolan.

– De har lagt hur mycket pengar som helst på alla prov. Det borde man istället lägga på en bra utbildning, säger han.

Själv slår han ett slag för välplanerad intensivutbildning med tydliga mål – som att klara en uppkörning efter tre veckor. Centrums trafikskola kan också visa på goda resultat med mellan 80 och 90 procent godkända uppkörningar.

Samarbete med trafikskolorna

KhabatJavanmiri anser att Trafikverket borde göra mer för att främja trafikskolornas undervisning.

– Man borde försöka skapa ett bättre samarbete med trafikskolorna, kanske genom att begränsa möjligheten att låna bilar vid uppkörning. Då skulle fler utbilda sig på trafikskolor och Trafikverket kan också göra en bättre bedömning. De som kör upp privat chansar väldigt mycket och har ofta svårt att förstå vad en helhetsbedömning av bilkörningen handlar om, säger han.

Trafikverket har gett Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i uppdrag att utreda orsakerna till att fler blir underkända i körproven. Resultatet väntas vara färdigt i höst.

Fakta

Trafikverkets antal godkända körprov i procent under 2016 januari till juni, vid myndighetens kontor i hela landet.

Borås 53,79

Eskilstuna 54,03

Falun 48,04

Farsta 42,42

Gävle 44,49

Göteborg–Hisingen 47,57

Halmstad 52,74

Helsingborg 45,39

Jakobsberg 39,26

Jönköping 51,91

Kalmar 46,68

Karlskrona 53,96

Karlstad 53,08

Kristianstad 44,82

Linköping 41,63

Luleå 59,84

Malmö 45,14

Skellefteå 59,62

Skövde 54,66

Sollentuna 39,23

Sundsvall 58,49

Södertälje 42,25

Umeå 65,88

Uppsala 46,50

Visby 55,24

Vänersborg 46,07

Västerås 56,03

Växjö 45,56

Örebro 48,04

Örnsköldsvik 61,25

Östersund 54,80

(Till Linköping hör mottagningsorterna Finspång, Kisa, Mjölby, Motala, Norrköping och Vimmerby)

Källa: Trafikverket.

Lokala siffror idag och för tre år sedan

Godkända körprov för personbil januari till juli 2016

Norrköping: 40 procent (av totalt 2852 genomförda prov)

Finspång: 40, 6 procent (av totalt 493 genomförda prov)

Godkända körprov för personbil januari till juli 2013

Norrköping: 52,5 procent (av totalt 2059 genomförda prov)

Finspång: 58 procent (av totalt 404 genomförda prov)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om