Örjan Lindvall mötte mig på tågstationen i Kolbäck. Vi satte oss i hans bil och åkte de cirka två milen in till Köping där Örjan bor och verkar sedan 1969. Senare den här måndagen skulle jag medverka på ett möte i en förening för socialdemokratiska seniorer där Örjan Lindvall är ordförande. När Örjan var minior och junior tillbringade han emellertid större delen av sin tid på Lillängsvägen på Östermalm i Finspång där han växte upp med sin far och mor och i Lotorp där han hade sin farmor och farfar.
Farfar hade kommit vandrande till Lotorp från Trehörna i södra Östergötland för att få en plats som skomakarlärling. Farmor och farfar bodde på övervåningen på nykterhetslogen Ankarstjärnans hus i Lotorp där de också hade vaktmästarsysslor. I Lotorp hade Örjans mormor och morfar tidigare haft hand om Lotorps hotell innan de flyttade in till Finspång där de senare blev grannar med Örjans familj. Och det var i Lotorp som Örjans mamma Anna-Lisa och pappa Arild träffade varandra och blev ett par. Och här tillbringade barnet och ynglingen Örjan mycket tid.
”Föreningslivet i Lotorp sjöd av aktivitet och verksamhet. Ankarstjärnan, ABF, SSU-klubben, Lotorps IF och många fler klubbar och föreningar höll igång samhället. Som barn var ju Lotorp också underbart med alla sina fina badsjöar; Näfssjön var en av mina favoriter,” berättade Örjan för mig i bilen mellan Kolbäck och Köping.
Strax efter att han tagit studenten 1962 - han ingick i den första studentkullen som tog examen i Finspång - på Samrealskolan/nuvarande Högalidsskolan, flyttade han till Uppsala för universitetsstudier.
Han byggde på sin filosofie magister examen med ett år på Lärarhögskolan och 1969 blev han anställd på Scheeleskolan i Köping. Här samlades kommunens högstadieelever i totalt 42 klasser; 14 klasser i respektive årskurs.
Örjan Lindvall integrerades snabbt i den betydande industriorten Köping. Snart var han studierektor på en stor yrkesskola, senare rektor för Komvux, pianist i Köpings storband och medlem med allt tyngre uppdrag i den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i kommunen.
”Politiken hade jag med mig från uppväxten i Finspång. Pappa och hans båda bröder var aktiva medlemmar i Socialdemokraterna”, berättade Örjan.
Pappan var bland annat ordförande i Nykterhetsnämnden, Örjans farbror Torild blev ordförande i Kommunstyrelsen medan Runo Lindvall - en annan av faderns bröder - vid sin bortgång strax före sin 97-årsdag 2015 omnämndes på nedanstående sätt i Folkbladetlegendaren Nils-Ove Magnussons glimtar 31 januari 2015:
”Jag har aldrig träffat en person med så brett register. Politik, samhällsfrågor, litteratur, den svenska visskatten, körsång, målning och idrott stod på hans agenda. Han var utrustad med ett fenomenalt minne, som inte minst kom till sin rätt när han var med om att skriva tre böcker om Lotorp, hans uppväxtort..”
Runo är i högsta grad levande i Örjan Lindvalls minne. Runo Lindvall och hans hustru hade inga barn så vid hans bortgång hjälpte Örjan och andra syskonbarn till med att ”röja ur” huset.
”Runo hade samlat på sig mängder av gamla protokoll, mötesaffischer, brev och allt annat material från politiken och fackföreningarna som man kan tänka sig. Jag hade inte hjärta att köra till pappersåtervinningen med Runos skatter”, sa Örjan.
Hans mamma hade bott kvar i huset på Lillängsvägen tills hon blev 99 år. Då fick hon en plats på Storängsgården där hon avled 2014, 101 år gammal.
”Jag hade hyrt ett förråd av Vallonbygden för att förvara en del möbler från föräldrahemmet - där fint nog en systerdotter nu bor med sin familj. Jag har lagrat en hel del kartonger med Runos papper i förrådet och ett par kartonger har jag också i huset här hemma i Köping”, berättade Örjan för mig när vi slagit oss ner på restaurang Gillet för att äta lunch före mötet med S-seniorerna.
Örjan och hans farbror Runo Lindvall påminner ganska mycket om varandra. Dels rent utseendemässigt men framförallt skulle jag vilja säga genom den tusenkonstnärsenergi som präglar/präglade de två Lindvallarna.
På väg till möteslokalen pekar Örjan Lindvall ivrigt ut hus och andra minnesvärda platser i Köping. Staden drabbades av en storbrand mot slutet av 1800-talet. Den unge arkitekten Theodor Dahl fick då chansen att sätta sin prägel på det nya Köpings centrala delar. Flera av Dahls pampiga hus sätter nu sin karaktär på staden. Och Stora Torget gör ingen besviken!
Där vid torget hölls också mötet med S-seniorerna. Vi möttes i ett hus som tidigare varit apotek. Vilket är typiskt Köping. Likt så mycket annat i staden så erinrar vår möteslokal om den berömde apotekaren Carl Wilhelm Scheele som verkade i Köping fram till sin död 1786.
Örjan Lindvall har verkligen etablerat sig i Köping. Familj, politik, arbete, musik, historia; allt finns där.
”Men Finspång går aldrig ur kroppen på mig”, sa Örjan när han skjutsade mig till Kolbäcks station efter mötet. Jag förstår honom.