För nej, några guldtior var Swedbank inte sugna på att ta emot när Johannes Almborg kom dit för några veckor sedan.
– De sa att de bara tog emot de mynt som riksbanken efterlyser nu. De sa till mig att åka till ett av kontoren i Stockholm som har kontanthantering, säger han.
Därmed fick han ta emot de uppskattningsvis 15 000 kronorna och gå hem igen.
– Jag hade räknat ut att det handlade om den summan. Ett mynt väger 6,6 gram och flaskan vägde 10 kilo, berättar han.
Innan han verkligen satte sig i bilen och åkte de närmare 40 milen tur och retur, kollade han runt på myntkartan.se för att se om han kunde växla in mynten någon annanstans.
– Men på Direkten skulle de ta tio procent i avgift och på Svea Exchange 15 procent. För mindre summor kanske det är okej, men nu handlade det ju om mycket pengar. Jag ville inte betala 1 500 kronor för att växla, säger han.
För tre veckor sedan åkte han upp till Stockholm. Det kan tyckas kostsamt att åka så långt för att växla in mynt, men nu hade ändå hans pappa ett ärende dit i jobbet, och Johannes kunde åka med.
– Men jag var tvungen att ta några timmar ledigt från jobbet, säger han.
Vad tänker du om du rekommenderades att åka till huvudstaden för att växla?
– Att det är dålig stil, för att uttrycka mig riktigt snällt. Det är fortfarande ett giltigt betalningsmedel och då tycker jag att banken skulle vara tvungen att ta emot mynten. Men vad jag förstår är det inte ens hälften av kontoren som tar emot mynt längre, säger han.
Hur skulle det vara om du fick bestämma då?
– Att det fanns kontanthantering som förut. Även om det kanske bara var en gång i veckan man kunde lämna in. Det skulle gälla både uttag och insättning, säger han.
Banken i dag är mer ett kontor där man kan skaffa sig ett banklån, menar han.
– Det påminner mig om Hasse och Tages "Lådan", de sjunger "vad i helvete har de för sig på banken efter klockan tre". Jag skulle vilja omformulera den och sjunga "vad i helvete har de för sig på banken innan klockan tre", säger han lite skämtsamt.
Johannes berättar att han har aspbergers och att kontanter överlag är viktigt för honom för att ha ordning och reda. Vägen mot det allt mer kontantlösa samhället är ett problem för honom.
– Jag behöver se pengarna, tydligt, för att hänga med. En hundring i näven är mer konkret än att se siffror på en skärm. Och eftersom tydlighet är viktigt för många misstänker jag att jag inte är ensam om att tycka så, säger han.
Något mer sparande av tior blir det dock inte.
– Nej, jag har gått över till tjugor. Nu finns det ju insättningsautomater för sedlar på banken. Det är snart dags att gå dit, för jag går ofta in för saker till 150 procent och då går det snabbt!, säger Johannes Almborg.