Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konst i stadsutveckling

En väg in i Barnens skog i Ljura. Paviljongen vid Portalen. Två lokala projekt när konst och stadsutveckling på onsdagen stod i fokus.

Konstprojekt. Lena From, projektledare för "Konst händer", Statens konstråd, och Natalia Bonilla, verksamhetsledare för Portalen i Hageby.

Konstprojekt. Lena From, projektledare för "Konst händer", Statens konstråd, och Natalia Bonilla, verksamhetsledare för Portalen i Hageby.

Foto: Susanna Beskow Norgren

KONSTPROJEKT2017-03-02 07:00

Vid seminariet på Konstmuseet samlades konstnärer, arkitekter, byggherrar, politiker och tjänstemän för att diskutera hur konsten ska komma in i stadsutvecklingen när Norrköping nu växer snabbt.

Ann-Charlotte Krantz Thor, intendent för offentlig konst, Konstmuseet, berättar att man jobbat ganska länge i kommunen med att hitta strukturer för att få in konst i stadsutvecklingsprojekten i den byggprocess som pågår.

Vilket ansvar har kommunen för att konsten kommer in i nya stadsdelar?

– Jag skulle säga att kommunen har ett totalansvar för det, att se till att så sker. Vi håller på att ta fram en finansieringsmodell för offentlig konst som ska stå i relation till vad kommunen investerar, säger Ann-Charlotte Krantz Thor.

Ett förslag om enprocentsregeln ska upp i kommunstyrelsen under våren.

Ett konstteam, en grupp tjänstemän, tittar på var man ska göra satsningar.

– Vi har påbörjat ett samarbete med konst i Inre hamnen, för allmän platsmark, och tittar just nu på den frågan. Det kommer att bli samarbeten mellan arkitekter och konstnärer när det gäller grönområden och parker, säger Ann-Charlotte Krantz Thor.

– Det finns ingen färdig färdplan för hur det här ska gå till, säger Fredrik Wallin, projektledare för Inre hamnen.

Enligt Krantz Thor är de lokala och regionala konstnärerna viktiga. Men konstnären Åke Bjurhamn, Norrköping, befarar att det blir kändiskonstnärer från Stockholm som får jobben.

– Med konstens hjälp kan man skapa miljöer som inte är så förutsägbara och färdiga, säger stadsarkitekt Karin Milles Beier.

Landskapsarkitekt Pernilla Wiman, Linköping, talade om vikten av att konstnären är med tidigt i ett projekt. Och Nils Norman, konstnär och professor, slog ett slag för "ätbara parker" och stadsodling.

I Hageby pågår ett projekt där nyanlända arkitekter vid Portalen är delaktiga i tillkomsten av en paviljong i tegel, i samarbete med ett spanskt arkitektkontor och där Statens konstråd står för finansieringen.

Och på Ljurafältet planerar konstnären Camilla Carlsson utformningen av grönområdet som blir kvar efter nybyggnationen. På 1990-talet planterades en Barnens skog vid fältet. Nu ska stockar och stora harar i trä leda in i skogen, och klätterträd ska planteras, i samarbete med barn. En bygglekplats, med naturliga material, ska det också bli här.

Fakta

Seminariet Konst & stadsutveckling anordnades på Norrköpings konstmuseum på onsdagen.

Arrangörer: Konstmuseet och stadsbyggnadskontoret.

Bakgrund: Just nu växer Norrköping snabbt. Ett sätt att göra staden mer levande är att involvera konstnärerna i den pågående stadsomvandlingen. Hur gör man det på bästa sätt?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om