Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föredrag om Pehr Hörberg

För exakt 200 år sedan dog konstnären Pehr Hörberg från Finspång. Något som uppmärksammats under hela året. Nu senast med ett föredrag på Bildningen.

Räddades undan lågorna. Regna kyrkas förnämsta konstverk, altartavlan av Pehr Hörberg, räddades undan branden 1915.

Räddades undan lågorna. Regna kyrkas förnämsta konstverk, altartavlan av Pehr Hörberg, räddades undan branden 1915.

Foto: Sören Boström

KONSTNÄRSKLASSRESA2016-11-20 06:45

Det hölls av Ivar Karlberg.

Tidigare under året har det bland annat av Risinge hembygdsförening och kyrkan hållits en minnesstund och lades ner en krans vid hans gravsten på Risinge S:ta Maria kyrka. Vidare har det anordnats en utökad utställning om Hörberg i Risinge Hembygdsgård och även framförts ett nytt teaterstycke om Hörberg, skrivet och regisserat av Ulf Folkesson, i Risinge prästgård.

Nu senast hölls alltså ett föredrag av Ivar Karlberg i Bildningen om Pehr Hörbergs levnadsöde. Allt från att hans föddes i ett fattigt soldattorp i Småland, till att han jobbade upp sig till en framgångsrik position i svenska samhället.

Bland annat blev han elev vid Gustaf III:s skötebarn Konstakademien i Stockholm och genom Aurora Taube och Jean Jacques De Geer på Finspångs slott, träffade han många inflytelserika personer, som kronprinsen Karl Johan och hans Desiree.

Han blev också invald som ledamot av Konstnärsakademien i Stockholm.

Hur blev du intresserad av Hörberg och historia?

– Jag har alltid varit historieintresserad, men när jag kom tillbaka till Finspång, efter att jag jobbat i Västerås ett tag, fick jag låna Bruksmuseet och det gjorde att mitt intresse ökade.

– Och Pehr Hörbergs imponerande klassresa genom livet har alltid fascinerat mig.

Varför fick du låna Bruksmuseet?

– Jag och min fru Aina drev under många år butiken Finspångs Messingsbruk, som låg granne med Bruksmuseet. Och när vi fick besök till butiken, bland annat hade vi 350 besöksbussar under åren, så guidade jag besökarna i museet och ofta i slottsparken också.

– Då berättade jag mycket om släkten Louis de Geer och då blev det att man också kom in på Pehr Hörberg, som hade mycket kontakt med dem och periodvis även bodde på slottet.

Har du forskat en del om Pehr Hörberg och hans levnadsöde?

– Ja, och även hur det såg ut i Sverige under hans levnadsår. Han föddes ju under fattiga förhållanden i Småland och lyckades under sitt liv sedan göra en imponerande klassresa.

–Bland annat gjorde han ju över 80 altartavlor i kyrkor över nästan hela Sverige, vilket känns oerhört imponerande.

Pehr Hörberg är begravd på S:ta Marias gamla kyrkogård, men ingen vet exakt var. Därför finns det numera en minnessten uppsatt på kyrkogården.

– Det förvånande är dock att man på minnesstenen stavat hans förnamn utan h, det vill säga ”Per Hörberg”, vilket jag har svårt att förstå orsaken till, säger Ivar Karlberg. Men att det över huvudtaget kom upp en minnessten av den här stora konstnären, känns förstås mycket positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om